Egy kép, mely beleég a retinánkba: így hagyta el Afganisztánt az utolsó amerikai katona - Fotó

A nemzetközi közvélemény az elmúlt hetekben aggódva figyelte, hogyan kezdődik lassan új, semmi jóval nem kecsegtető fejezet Afganisztán viharos történetében. A világsajtót most bejárta egy kép, mely egymagában illusztrálja: nincs többé visszaút, Amerika magára hagyta az átkos sorsú közel-keleti államot.

Sötét idők köszöntenek az afgánokra

Beteljesedni látszik a hányatott sorsú Afganisztán sorsa: miután az Egyesült Államok és a vele szövetséges országok megkezdték katonai erőik kivonását az országból - az eseményt még az előző amerikai elnök, Donald Trump jelentette be 2020 novemberében -, a tálibok szinte rekordidő alatt átvették az ellenőrzést az állam területének jelentős része felett. Számos külpolitikai elemző rámutatott, hogy a gyors és csúfos kudarc egyértelmű bizonyíték: az Egyesült Államok húsz év alatt sem tudott olyan afgán hadsereget kiképezni, mely megvédhetné az országot a külső ellenségektől. A radikális iszlamizmust hirdető tálibok az elmúlt időszakban teljesen felforgatták Afganisztán életét - tartományi székhelyeket foglaltak el, majd augusztus 15-én bevonultak az ország fővárosába, Kabulba is, méghozzá fegyveres konfliktus nélkül. Az eseményt követően a nyugatbarát Asraf Gáni külföldre menekült, és két afgán kormány alakult ki: a de jure Afganisztáni Iszlám Köztársaság, Amrullah Száleh vezetésével, továbbá a de facto Afganisztáni Iszlamista Emírség, Hibatulla Ahundzáda vezetésével.

Az állam jövőre egyelőre ködbe burkolózik, mindenesetre egyvalami biztos: hosszú időre a homloklebenyünkbe ég a kép, mely az utolsó amerikai katonát ábrázolja, aki elhagyja az átkos sorsú Afganisztánt.

Lapozz a megrendítő fotóért!

Oldalak

  • 1
  • 2