A 3 legjobb fővároshoz közeli kirándulóhely május 1-jére

A hirtelen, fullasztó kánikulával beköszöntött jó időben egyre többen kerekednek fel egy-egy hétvégi kirándulásra. Mindenkinek jól esik a kivirult természetben tölteni a szabadidejét, ezért most bemutatunk 3 olyan települést, melyeket nem csak a fővároshoz való viszonylagos közelségük, hanem a csodálatos látnivalóik miatt sem érdemes kihagynunk hétvégi vagy éppen május 1-jei terveinkből. Családostul, barátokkal vagy akár a párunkkal kettesben is - érdemes nekivágni!

Vác

Ki sem kell tennünk a lábunkat Pest megyéből, ha Vácot választjuk úti célul; a Dunakanyar mentén elhelyezkedő, több mint 9 évszázadot megélt gyönyörű város látnivalóinak nagy része a város fő tere felé található. Itt, a Március 15. téren vethetünk egy pillantást a Városházára, sétálgathatunk a görög templomhoz tartozó, föld alatti kiállítóhely felett, és az itteni cukrászda isteni fagyiját is élvezhetjük. Továbbhaladva a Konstantin téri épületegyüttesben gyönyörködhetünk; a székesegyházban, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola patinás épületében, és itt találjuk a gyönyörű egyházmegyei könyvtárat is.

A természet kedvelői sem fognak Vácon unatkozni; a Vác-alsóvárosi vonatállomástól indulva, a panelházak elhagyása után, a Gombás-patak feletti barokk Kőszentes-hídon átsétálva, a focipálya irányában kedves, erdőbe vezető ösvényt találunk. Itt láthatjuk a Hétkápolna országos búcsújáró helyét, majd egy gyönyörű kis tóhoz érünk.

Ha tovább haladunk a parkocska mentén, egyszerre csak a Duna-parti korzón találjuk magunkat. Leírhatatlanul szép a Dunának ez a része, az Esztergomba induló komp pedig további felejthetetlen kirándulóélményeket ígér. Ha viszont már nem bírjuk tovább a hőséget, és inkább egy kis csobbanásra vágyunk, a váci strandfürdőben is elidőzhetünk.

Abony

Pesttől délkeletre, a Ceglédi kistérségben fekszik Abony városa, mely magántulajdonban lévő állat- és szabadidőparkjának köszönhetően rengeteg család kedvelt úti célja. A parkot nem csak háztájiak; szürke marhák, kecskék, lovak, szamarak és kulánok (vad szamárfajta) lakják. Igazi, nagynevű állatkerthez méltón majmok, struccok, emuk, lámák, antilopok, zebrák, majmok, ormányos medvék, tarajos sülök és afrikai sörényes juhok, erdei vadak, oroszlánok és eurázsiai hiúzok fogadják az idelátogatókat.

Majálisok, különböző gyerekprogramok színesítik az egyébként is izgalmas itt tartózkodást, a fővárosi árakhoz képest pedig egészen olcsón megússzuk az állatkert-látogatást. A parkról bővebb információt ezen az oldalon találtok: maganzoo.hu

Székesfehérvár

A nagy történelmi múltú város autóval és tömegközlekedéssel is könnyen és gyorsan megközelíthető. A belváros bővelkedik kulturális látnivalókban; múzeumok - például a Szent István Király Múzeum és a Középkori Romkert -, templomok és köztéri alkotások (ezek közül is a legjelentősebb: a Városház tér közepén álló vörös márvány díszkút; a három kőoroszlán által tartott Országalma, mely a város történelmi jelentőségét szimbolizálja) egyaránt magukra vonzzák a tekinteteket, de sportolási- és túralehetőség, fürdők, és vadászati lehetőségek is várják a turistákat.

A Kossuth téri Óramúzeumot semmiképpen se hagyjuk ki utunkból; itt több száz különböző korból származó fali-, asztali-, zseb- és karórát is szemrevételezhetünk.

Fotók: sportnapok.ipolyerdo.hu, vac.hu, maganzoo.hu, geolocation.ws

Oldalak

Utazás
Hetven éve, 1954. május 30-án történt Magyarország legsúlyosabb vízi tömegszerencsétlensége: Balatonfüreden 23 ember vesztette életét, amikor a gyermeknapon felborult a Pajtás gőzös. A tragédiát...
Sztárok
Csak ősszel tér vissza a színpadra a neves magyar énekesnő, Keresztes Ildikó. Az 59 éves híresség a Nők Lapjának árulta el, hogy nemrégiben daganatot találtak az agyában, s egy műtéten is átesett.
Sztárok
A legendás színész-rendező 40 év után új filmben szerepel: a Nemzeti Film Intézet támogatásával készülő A királytalálkozóban Szilézia idős fejedelmét formálja meg.