3 barlang, ahol olyan, mintha nem Magyarországon lennél

Jártál már a méltán híres Csodabogyós-barlangban? Romantikusan csónakáznál vagy épp fejlámpával és sisakban kúsznál egy őrült baralngtúra keretében? Esetleg az aszmád ellen keresel természetes gyógymódot? Ajánlom figyelmedbe e három igazán különleges barlangot!

1. Csodabogyós-barlang

Ha igazán autentikus, kúszó-mászó, fejlámpás és védősisakos barlangélményre vágysz, akkor nem szabad kihagynod ezt a barlangot! A Keszthelyi-hegység keleti peremén található Csodabogyós-barlang Magyarország kilencedik leghosszabb barlangja. A barlang a bejárata melletti szúrós csodabogyóról kapta a nevét. A csodabogyó védett cserjének számít, egyéb elnevezései: egértövis, spárgatövis, vadpuszpáng. Manapság dísznövényként, bőrproblémák kezelésére, esetleg aranyér elleni készítmények összetevőjeként használják.

A barlang járatainak hossza összesen 6 km, de persze egy túra során nem kell az egészet bejárnunk. A barlang maga tektonikus mozgás miatt jött létre: hasadékfolyósókkal és aknákkal és cseppkövekkel is találkozhatunk a barlangtúra során. Az óriási hasadékok megmutatják a felső-triász mészkő-rétegeit. Ha kedvünk támadt a barlangjáráshoz, az év bármely szakaszában ellátogathatunk erre a csodás helyre!

Ha úgy döntünk, hogy részt vennénk egy túrán, fontos információ, hogy néhány helyen csak négykézláb vagy hason csúszva lehet haladni. A barlang nincs kivilágítva, de kapunk fejlámpát. Évszaktól függetlenül 9,5 Celsius fok van, így öltözzünk melegen! A barlang bejáratát nem lehet kocsival megközelíteni, így számolnunk kell egy 40 perces sétával is, mielőtt a barlangtúra elkezdődne. A biztonság miatt nem kell aggódni: szakképzett túravezetők segítenek, és védősisakot és overált is kapunk a fejlámpa mellé!

forrás: csodabogyosbarlang.hu

Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak