Utazás

Brutális adatok érkeztek: nem lehet megállítani az átlaghőmérséklet emelkedését

Idén júniusban átlagosan másfél Celsius-fokkal haladta meg az átlaghőmérséklet az iparosodás kezdete óta tartó hivatalos mérések eredményeit, így már tizenhárom hónapja dőlnek meg világszerte a hőmérsékleti rekordok - írja az MTI az Európai Unió Copernicus klímaváltozás-figyelő szolgálatának jelentésére hivatkozva.

Az idei június a második legmelegebb volt Európában

Az elmúlt év júliusától idén júniusig tartó mérési sorozat eredményéből kiderül, hogy a globális hőmérséklet 1,64 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti mértéket, noha a 2015-ös párizsi klímakonferencia azt a célt tűzte ki, hogy az átlaghőmérséklet emelkedését 1,5 fokkal az iparosodás előtti szint fölött állítsák meg. Bár az EU klímatudósai szerint a 13 hónapja tartó melegrekord valóban szokatlan, 2015 és 2016 között hasonló globális melegrekord-szériát regisztráltak.

A júniusi európai átlaghőmérséklet 1,57 fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti júniusok átlagát, az idei június pedig a második legmelegebb volt Európában a feljegyzések kezdete óta. A Copernicus jelentése kitért arra is, hogy a hőmérséklet a kontinens délkeleti részén és Törökországban volt különösen kiugró, míg Nyugat-Európában, Izlandon és Oroszország északnyugati részén az átlaghoz közelebbi vagy az alatti hőmérsékletet mértek. Közben Izlandon, Európa középső részén és a kontinens délnyugati részének nagy területein az idei június az átlagosnál több csapadékot hozott, Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Svájcban pedig súlyos áradások voltak.

Európán kívül különösen Kanadában, az Egyesült Államok nyugati részén, Mexikóban, Brazíliában, Szibéria északi részén, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és az Antarktisz nyugati részén volt meleg az elmúlt hónap időjárása, áll a jelentésben. Carlo Buontempo, az intézet igazgatója elmondta, hogy ezek a fejlemények a klímaváltozás hatásait jelzik, és elkerülhetetlenül számíthatunk az új rekordokra, amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke nem csökken.

A népszerű spanyol üdülőváros 750 euróval büntetik azokat, akik a tengerbe vizelnek.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Utazás
Lifestyle
Rengeteg bizarr dologról számolnak be azok, akik Magyarországon megpróbálják visszaváltani a műanyag palackokat. Inkább katasztrofálisan indul ez az egész, mint gördülékenyen.
Home&Design
Nincs megállás, és még több pokoli nap vár ránk sajnos az időjárás előrejelzés szerint. Nehéz meglenni klíma nélkül, de figyelnünk kell arra is, hogy ez az időszak ne dobja meg nagyon a...
Sztárok
Noha a címlapokon ma már inkább fia, Charlie Sheen szerepel, a filmtörténelem szempontjából mégis Martin Sheen alkotott maradandóbbat, hiszen olyan klasszikus alkotásokban játszott, mint az...