Utazás

Nincs kivétel: júliustól minden új autóban kötelezővé válik ez a tartozék - elmondjuk, mit érdemes tudnod róla

2024 nyarától az Európai Unió területén forgalomba helyezett új autók kötelező tartozéka lesz az EDR (Event Data Recorder), azaz a feketedoboz.

Nem fog hangfelvételeket készíteni

Krepsz Zoltán, az Autó szaklap főszerkesztő-helyettese az Inforádió friss adásában osztott meg kulcsfontosságú információkat az úgynevezett feketedobozról (EDR - Event Data Recorder), mely 2024 júliusától minden, az Európai Unióban forgalomba helyezett új autó kötelező tartozékává válik. Krepsz az Inforádióban hangsúlyozta: az eszköz nem hangfelvételeket készít, hanem a balesetek előtti és utáni pillanatok legfontosabb paramétereit rögzíti (például: a gázpedál állása, a sebesség, vagy épp a vezető-segédrendszerek működése). Elsődleges célja, hogy a baleseti vizsgálatok számára pontos adatokat szolgáltasson, ekként segítve tisztázni az események körülményeit.

Az EDR számos fontos előnyt biztosít a menetrögzítő kamerákhoz képest, melyek ugyan vizuális bizonyítékot szolgáltatnak, az autó műszaki állapotát már nem tudják rögzíteni, nem is beszélve egyéb lényeges adatokról.
Kattints a további képekért!

Most jár le azoknak az autóknak a műszakija, amelyeket két éve, a koronavírus miatti mentesség megszűnésekor vizsgáztattak a tulajdonosok. Akkor közel egymillió autót kellett rövid időn belül átvizsgálni, s ezekkel kell most újra felkeresni egy vizsgabázist.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Utazás
Fashion&Beauty
A nyár egyik ikonikus színe a fehér, így nem árt, ha tudod, hogy melyik ruhadarabot érdemes ebből a színből beszerezned, amivel feldobhatod akár a hétköznapi, akár az alkalmi megjelenésedet.
Lifestyle
Az Ikrek napját a feje tetejére állítja egy egy nem várt esemény. Napi horoszkóp!
Sztárok
Szombaton Vilmos neje fél év után újra mutatkozott a nyilvánosság előtt, ám a hercegné idegesebb volt emiatt, mint azt sokan gondolták volna.