Számodra is fontos a környezetvédelem? Így óvhatod az erdőket a mindennapokban!

Környezettudatosság, felelős erdőgazdálkodás, tudatos vásárlás. Gyakran halljuk ezeket a kifejezéseket, de vajon tudjuk-e, hogy mit is jelentenek a gyakorlatban? (x)

Környezettudatosság

Ijesztő belegondolni abba, hogy napjainkban percenként 36 futballpályányi erdőt vágnak ki a Földön – többek között a megnövekedett papírfogyasztásunk miatt. A papír azonban nélkülözhetetlen a mindennapjainkhoz: például csak tejes és gyümölcsleves dobozból 1,9 milliót vásárolunk Magyarországon naponta. Éppen ezért nem mindegy, milyen erdőből származik a papír alapanyagául szolgáló fa.

Felelős erdőgazdálkodás

A felelős gazdaságokban fenntartják az erdők természetes életritmusát, megőrzik azok sokszínűségét, tiszteletben tartva a helyi lakosok jogait és szükségleteit, emellett pedig a kivágott fákat is folyamatosan új fákkal pótolják. Az FSC® (Forest Stewardship Council®, magyarul Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) az ilyen, felelős erdőgazdaságokat támogatja. Ha az FSC logóját látod egy fa vagy papíripari terméken, tudhatod, hogy olyan erdőgazdaságból származik, ahol biztosítják az erdők folyamatos megújulását.

Tudatos vásárlás

Az FSC logóját ma már számos terméken és csomagoláson megtalálhatjuk, például könyvek, füzetek borítóján, kerti bútorokon vagy a Tetra Pak® által gyártott tejes és gyümölcsleves dobozok oldalán. A csomagolóanyag gyártó vállalat jelentős mennyiségű papírt dolgoz fel, ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy azok fa alapanyaga valóban megújuló és felelősen kezelt erdőből származzon.

Ha vásárláskor tudatosan az FSC védjeggyel ellátott dobozokat választjuk, mi is támogatjuk a felelős erdőgazdálkodást – hiszen minél nagyobb a kereslet az FSC tanúsított termékek iránt, annál több felelős erdőgazdaság létesül! Ráadásul az FSC logóval ellátott Tetra Pak kartondoboz egyáltalán nem kerül többe!

Tudj meg többet az FSC-ről a Tetra Pak weboldalán!

Oldalak