Sztárok

Felismered? Ilyen jóképű volt fiatalon Zenthe Ferenc: mindenkit elkápráztatott a mosolyával a sármos színész – fotók

Zenthe Ferenc nemcsak tehetséges színész, hanem rendkívül jóképű férfi is volt: imádta a színjátszást, az igazi népszerűséget azonban a filmszerepei hozták el számára.

Imádta a közönség

Zenthe Ferenc a salgói vár alatt, Salgóbányán született 1920. április 24-én, apja bányafőmérnök volt: a gyönyörű vidéken telt gyermekkora, iskoláit Egerben a cisztercitáknál, majd a nyíregyházi katolikus gimnáziumban végezte. A színi mesterség iránti érdeklődést apja ültette belé, aki a kis bányászfaluba vetítőgépet, gépészt, zongoristát szerzett, némafilmeket hozatott, s később is elvitte moziba, színházba az internátusból hazatért fiát. A színészetről azonban hallani sem akart, ezért Zenthét a közgazdaságtudományi egyetemre íratták be, ahol - nem túl nagy lelkesedéssel - elvégzett négy szemesztert. Nagy titokban jelentkezett a Színművészeti Akadémiára, s palócos kiejtése ellenére is felvették, ám a sors ismét közbeszólt: 1942-ben behívót kapott, de a frontra nem került ki. A háború után már nem volt kedve folytatni a tanulást, inkább Pécsre szerződött, majd számos vidéki színházat végigjárt. 1947-től a debreceni teátrumban játszott, s vendégként Ludas Matyit alakította a fővárosi Ifjúsági Színházban. 1952-ben szerződött a Madách Színházhoz, amelyhez mindvégig hűséges maradt. A közönség és a kritikusok elismerését is elnyerte, a nők pedig egyenesen rajongtak érte, hiszen nemcsak színészi tehetséggel, hanem kivételes adottságokkal is megáldotta a sors. Galériánkban megmutatjuk, milyen sármos és jóképű volt fiatalon a legendás színművész:

Zenthe nem vágyott nagy szerepekre, csak Peer Gyntöt akarta igazán eljátszani - hiába. Lehetett viszont Puck, majd Zuboly Shakespeare Szentivánéji álmában, Móricz Ludas Matyijának címszereplője, Noszty Pál Mikszáth, Scapin Moliére művében, Dickens Karácsonyi énekében Ebenezer Scrooge vagy Jákob a Rice-Lloyd Webber szerzőpáros József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaljében. Nyugdíjasként is állandóan színpadon volt a Madách Színházban.
Kattints a további képekért!

Margitai Ági 2014-ben hagyott itt minket: a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, kiváló és érdemes művész igazán bájos volt fiatalon, tehetségével és kisugárzásával mindenkit levett a lábáról.

Leadfotó: Facebook

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
Mindig elszaladsz még pisilni, mielőtt elindulnál otthonról? Azonnal abba kell hagynod!
Sztárok
Matthew McConaughey három gyermek büszke édesapja, akikkel nagyon erős és különleges kapcsolatot ápol – idősebbik fia ráadásul annyira hasonlít rá, hogy akár egymás tükörképei is lehetnének.
Sztárok
Gisele Bündchen kis túlzással az egész világot lenyűgözte legújabb képével, ahol semmilyen textil nem takarja idomait.