Titkos bulinegyed épült Budapesten - Íme a városrész, amiről sosem hallottál

Budapest az egyik legvirágzóbb főváros volt Európában az 1800-as évek végén.

Isztambul Budapesten

Különleges szórakoztató negyed épült Budán a századforduló idején, mely ugyan kérészéletű városrész volt a millennium évében, mégis csodájára jártak egész Európából. A budapesti Isztambul legendás történetét a fiatal írónő, Borbás Edina kutatta és tárta fel. Az elfeledett emlékek hosszú évtizedekig pihentek a múlt poros aktáiban és a levéltárakban.

"A könyv megszületéséhez rengeteg segítséget nyújtott Somossy Károly, a legendás Somossy Orfeum (ma már Kálmán Imre Teátrum) egykori tulajdonosának élete, akinek neve összefonódott az 1896-ban megépült török stílusjegyeket tükröző bulinegyeddel. Ő volt a magyar szórakoztatóipar origója, akiről még Krúdy Gyula is csak ódákat tudott zengeni, ugyanis szerinte ő tanította meg Budapestet mulatni. Ebben az időszakban szinte virágzott Budapest: bámulatos ütemben fejlődött a város, a befektetők és az építészek számára nem volt lehetetlen. Mivel Somossy Károlynak legendásan kiváló üzleti érzéke volt, a fejébe vette, hogy létrehozza a Budai Konstantinápolyt a Duna-parton, méghozzá a mai Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem területén. Eredetileg volt ott egy kis tó is, ami köré megépítették Konstantinápoly tökéletes magyar változatát, melynek csodájára jártak a külföldiek és magyarok is" - idézte fel a különleges bulinegyed elhelyezkedését Borbás Edina.

Az írónő részletesen mesélt a Femcafe.hu-nak romantikus kalandregénye, A szeráj helyszínéül szolgáló különleges városrészről, melynek középpontjában a 7570 négyzetméteren elterülő isztambuli Aja Szófia dzsámi pontos mása állt.

Lapozz tovább!

Fotó: BME_EpitoIpar

Oldalak

Szólj hozzá Te is!