Szinkronban a vírussal - Így dolgoznak most kedvenc magyar hangjaink

A legismertebb szinkronszínészeinket kérdeztük arról, hogyan változott meg életük és a munkájuk a járványhelyzetben.

Újrahangolt hivatás

A COVID-járvány leginkább a szórakoztató- és szolgáltatóipar szereplőit érintette, hiszen a korlátozásokat elsőként mindig ebben a két szektorban rendelik el, ha pedig a nyitásról van szó, ők vannak a sor végén. Már egy éve élünk ebben a lehetetlen helyzetben, így az érintettek egyre több alternatív megoldást kellett kitalálniuk, hogy szakmájukat és saját magukat is életben tartsák.

Az utóbbi hónapokban elkezdtek a színházak online, ún. live stream-előadásokat csinálni, a zenészek pedig élőközvetítéses koncerteket adnak. Ha pedig a közönség éppen nem ezekkel múlatja az időt a karanténban, akkor marad a tévénézés - számtalan film és sorozat, amelynek magyar hangjai ezekben a pillanatokban is dolgoznak. A korlátozások miatt ugyanis megnőtt - az egyébként sem kicsi - kereslet az új produkciók iránt, köszönhetően az olyan szolgáltatásoknak, mint a Netflix vagy az HBO Go.

Az ország közkedvelt magyar szinkronhangjaival pedig ennek kapcsán arról beszélgettünk, mennyire változott meg az életük a vírusválság miatt. Szerencsénkre, egyikőjük sem unatkozik.

Rajkai Zoltán

Számtalan filmben, sorozatban és reklámban hallhattuk a hangját, ő Bradley Cooper állandó magyar hangja, és a Grace klinika Dr. Derek Shepherdje is az ő orgánumán szólal meg. Rendezőként, színpadi-, film- és szinkronszínészként is komolyan érintette a hivatását a koronavírusjárvány, a SzíDoSz - Szinkron Alapszervezet elnökeként pedig az egész szakmáért küzd vállvetve kollégáival.

"Augusztustól októberig Kaposváron rendeztem a Hajnal hasad című előadást Fekete István Hajnalodik című színdarabja alapján, de pont a premier napján tört ki a második hullám, így csak a házi bemutatót élte meg. A Katona József Színházban sem alakult kedvezőbben az élet, először korlátozva, csökkentett nézőszámmal tartottunk előadásokat, majd bezárt a színház. Szerencsésnek tartom magam, mert társulati tagként van alapfizetésem, így nem kerültem a családommal méltatlan helyzetbe. Vannak szinkronmunkáim is, a Szinkron Alapszervezet elnökeként pedig folyamatosan lobbizok azért, hogy a kollégáimmal megtarthassuk a hivatásunkat, illetve gyűjtünk azok számára, akik a vírushelyzet miatt megélhetési gondokkal küzdenek. A Mafilm Audio Kft. 10 millió forinttal járult hozzá a szakszervezet támogatási alapjához, és a dolgozó kollégák további 4 milliót gyűjtöttek össze azoknak, akik a kialakul helyzetben nem tudnak elegendő bevételt termelni. Jelenleg az online, farsangi szinkronszemlénken is dolgozunk, amelynek szombat este lesz a záró, díjátadó ceremóniája a Szinkronszakma YouTube-csatornáján" - tájékoztatott az iparági fejleményekről minket a Máthé Erzsi-díjas színművész, rendező.

Magyar Bálint

A sármos színész a Barátok közt epizódszerepétől egészen a külföldi nagyjátékfilmekig jutott, legutóbb a Himmler agyát Heydrichnek hívják című francia-belga produkcióban láthattuk. Már évek óta szabadúszóként dolgozik, a forgatások mellett pedig szinkronizál is, leghíresebb szerepeit meséknek köszönheti: ő kölcsönözte Kristoff hangját a Jégvarázsban és Lumière-t, a gyertyatartót a 2017-es A szépség és a szörnyetegben. Az utóbbi hónapokban sem unatkozott.

"Bár sosem kaptam meg olyan emblematikus karaktert vagy szerepet, amit az emberek hozzám kötnek, rendszeresen szinkronizálok. A Covid előtt egyébként főleg filmekben, külföldi produkciókban dolgoztam, de az utóbbi időben sokat dolgozok a hangommal. Kiépítettem magamnak egy mobilstúdiót, amivel kis túlzással bárhol, bármikor tudok dolgozni. Vettem már fel hangoskönyvet, volt néhány szinkronmunkám, a szabadidőmben pedig igyekszem a közösségi média közönségét szórakoztatni. Az utóbbi egy évben több élő videót is csináltam, ahol felolvasok közkedvelt könyvekből, verses kötetekből, de volt, hogy énekeltem is. Már kérik a követők az újabb tartalmakat, ami egy olyan exhibicionista embernek, mint én, most különösen jól esik" - mesélt tapasztalatairól a közkedvelt színész.

Bárány Virág

A gyönyörű színésznő a szinkron mellett több hazai és nemzetközi filmben is szerepelt. Az elmúlt években együtt játszhatott többek között Mads Mikkelsennel, Keira Knightley-val nemrég pedig Dakota Fanning új filmjében forgatott. Szinkronmunkái is jelentősek, a Zöld darázs, a Mr. Popper pingvinjei és a Boszorkányvadászok című filmekben is hallhattuk őt, de mostanában ezen a területen a vírushelyzet miatt nem volt aktív.

"A családomban sajnos van komoly tüdőbeteg, ezért tavaly március óta nagyon szigorúan élek, nem jártam szinkronstúdióba sem, mert nem akartam kockáztatni. A stúdiók mindent megtettek, de egy ekkora és ennyi ember életét érintő technikai fejlesztésre nem volt meg sem az idejük, sem az anyagi lehetőségük. Ugyan volt itthoni felszerelésem, végül nem használtam ki az elmúlt hónapokban, mert nem talált meg annyi megkeresés. Szerencsére akadtak azonban olyan új, biztonságos lehetőségek, amelyek miatt nem maradtam munka nélkül. Szerepelni fogok a Dakota és Elle Fanning főszereplésével bemutatott, The Nightingale című háborús-filmdrámában és további két produkcióban, amelyekről egyelőre még nem beszélhetek. Már hat éve dolgozom együtt egy londoni ügynökséggel, sokat köszönhetek nekik. Remélem, hamarosan megkapják a COVID elleni vakcinát a családtagjaim, mert akkor már a szinkronizálásról sem kell lemondanom" - avatott be minket a színésznő jelenleg életébe.

Szabó Zselyke

A legtöbben az Agymenők Amy Farrah Fowlerének szinkronhangjaként ismerik, de számtalan filmben és sorozatban hallhattuk már a hangját, hiszen fiatal kora ellenére lassan 30 éve, 1992 óta szinkronizál. Jelenleg prózai összeállítások, performanszok, verses műsorok szerkesztésével, rendezésével foglalkozik, valamint napi rendszerességgel kölcsönzi a hangját különböző filmek és sorozatok karaktereinek.

"Két darabot szerettünk volna bemutatni tavaly, de sajnos egyiket sem sikerült. A szinkron tavaly pár hónapra teljesen leállt, majd online folytattuk a munkát. Most már újra dolgozunk stúdióban is, szigorú feltételek mellett. Folyamatosan fertőtlenítenek, germicid lámpákat is használnak, egyszerre csak egy ember tartózkodhat bent, nagyon vigyázunk egymásra. Jelentősen csökkentek a munkáim a járvány miatt, szabadúszóként ezt nem volt egyszerű túlélni. A gyerekzenekarom, a HandaBanda fellépéseit lemondták, az alapfokú művészeti iskolákban, ahol drámát tanítottam a vírus előtt, nem tudtam folytatni a munkám, mert a venégelőadók számára nem engedélyezték a munkavégézést. Az átmeneti időszak alatt próbálkoztam munkát vállalni, rendezvényszervezés területén szerettem volna elhelyezkedni, mivel van ilyen végzettségem, de nem sikerült. Van jogosítványom és autóm, még a futárkodást is elvállaltam volna, de onnan is visszautasítottak. Kemény volt, de mára van egy adminisztrációs munkám és kisebb művészeti feladatok, amivel boldogulok. Nagyon várom a nyitást már" - fogalmazott a közkedvelt szinkronszínésznő.

A Super TV2 kórházsorozatának legfontosabb, legrégebbi karaktereivel beszélgettünk arról, miért fontos mérföldkő az életükben a telenovella.

Leadfotó és fotók: Nánási Pál / Katona József Színház, Istvan P. Szabo, Földi Tamás

Oldalak