Sztárok

82 éves lenne Sinkó László: lánya 7 év után sem tette túl magát apja elvesztésén, a színészt házassági évfordulója napján érte baleset

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Sinkó László a mai napon, március 18-án lenne 82 éves.

7 éve nincs köztünk

Sinkó Lászlót a kezdetekben mindenki csak a Kossuth-díjas színművész, Sinkovits Imre öccseként ismerte, ám László azon kevesek közé tartozott, akik ki tudtak lépni ismert rokonuk árnyékából: megteremtette saját, sikeres karrierjét, később pedig azzal a kitüntetéssel is jutalmazták őt, amivel korábban bátyját. Már a kezdetekben sem fért kétség tehetségéhez: érettségi után azonnal felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, diplomája megszerzése után pedig egyből a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, ahol a legkülönbözőbb műfajú darabokban játszott, például operettben. Négy évvel később aztán Budapestre költözött, ahol a Nemzeti Színházban kezdett játszani, amit 1982-ben otthagyott, hiszen Sinkó is egyike volt azoknak, akik megalapították a Katona József Színházat, ami felpezsdítette a magyar színházi életet. Ahogyan a Nemzeti Színház oldala is írja, László itt vált igazán nagy színésszé, nemzeti fesztiválokon jutalmazott produkciók részesévé, ugyanis a társulattal együtt bejárta a világot – felléptek többek között Bécsben, Párizsban, Londonban, Barcelonában és Moszkvában is. Nevét korán beírta a magyar színháztörténelembe alakításaival: mind az Új Színház színészeként, mind szabadúszóként, mind pedig a Nemzeti Színház örökös tagjaként maradandót alkotott, emellett pedig hosszú ideig ő volt Anthony Hopkins állandó magyar hangja is, két alkalommal pedig rendezőként is bemutatkozott. 2015-ben mindenkit sokkolt tragikus, váratlan halála: mindössze 75 éves volt, és éppen feleségével készülték megünnepelni 50. házassági évfordulójukat, amikor a színész elesett, eltört a bordája és légmellet kapott. Tíz napig ápolták őt kórházban, ahol végül július 31-én tüdőembóliában elhunyt. Feleségét és lányát, valamint fiát hagyta hátra, akik a mai napig gyászolják őt – lánya, Andrea a Blikknek elárulta, hogy a máig nem fogadta el apja elvesztését.

Lapozz a részletekért!

Oldalak

Sztárok
Fashion&Beauty
Ha még nem találtad meg a tökéletes, kényelmes szandált nyárra, akkor van egy szuper ajánlásunk. Bár sokan "csúnyacipőként" titulálják, mégis egy nagyon sikkes darabról van szó.
Utazás
Ötszázhetven éve, 1453. május 29-én foglalta el II. (Hódító) Mehmed török szultán Konstantinápolyt, az egykor oly hatalmas Kelet-Római Birodalom fővárosát, amelyet Isztambul néven saját fővárosának...
Lifestyle
A Szűz már ismeri azt a személyt, akiből élete nagy szerelme lesz. Íme, a június előrejelzésünk!