Sztárok

Hamvaiból támad fel az Omega, de ki léphet Kóbor János örökébe?

Új tagokkal és félig új névvel, de újra összeáll az Omega. Már csak az a nagy kérdés, hogy ki lép Kóbor János nyomdokába és lesz az új formáció énekese.

Az Omega-életmű sorsa

Idén lesz 60 éves az Omega, a kerek évforduló megünneplése azonban már koránt sem lesz az igazi a zenekar ikonikus tagjai nélkül, akik az elmúlt másfél évben hunytak el. 2020 novemberében a banda legendás billentyűse, Benkő László, pár nappal később a korábbi basszusgitárosuk, Mihály Tamás, tavaly decemberben pedig a kultikus frontember, Kóbor János halt meg, míg Molnár György „Elefánt” súlyos betegséggel küzd, nemrég operálták.

Februárban Trunkos András, az Omega menedzsere arról beszélt, hogy bár „Kóbor nélkül nincs Omega”, szervezi az együttes emlékkoncertetjét. Már akkor is felmerült a kérdés, hogy ki fog énekelni a frontember helyett, ez a kérdés pedig most még nagyobb hangsúlyt kap, ugyanis mint ahogyan azt a menedzser bejelentette, a zenekar nem szűnik meg, hanem Omega Testamentum néven újjáalakul. A Blikk arról ír, hogy bár az énekest egyelőre még nem találják, az új tagokkal mindenképpen együtt zenél majd Debreczeni Ferenc „Ciki” dobos és a korábbi kisegítő gitáros, Szöllőssy Kata is. Trunkos elmondta, hogy már egy gitárost is bevettek a bandába, ő Maróthy Zoltán, a Kőbányai Zeneiskola igazgatóhelyettese.

A menedzser arról is beszélt, hogy nem az a szándéka, hogy emlékzenekart hozzon létre, hanem egy olyan zenekar felállítása, akik az Omega-életműből a legnagyobb klasszisokat játsszák az Időrabló, a Csillagok útján és a Gammapolis albumokról, illetve a Kóbor Jánossal még közösen elkészített Testamentum című lemezről.

A menedzser szerint a legnehezebb feladat énekest találni ebbe a formációba. „Engem az nem érdekel, ha valaki eljátssza a Gyöngyhajú lányt rosszul. Szeretném átadni azt az értéket, amely az Omegában benne van. Fogalmam sincs, ki lesz az énekes. Olyan énekes kell, aki nem is akar hasonlítani Kóbor Jánosra, mert rá nem is lehet. Egy nagyon jó énekes kell, akivel újrafogalmazzuk a nótákat” – fogalmazott Trunkos András, aki Debreczeni Ferenccel együtt keresi az új tagokat, ugyanis neki kell megtalálnia a közös hangot az új emberekkel, akik azok helyére lépnek, akikkel ötven évig zenélt együtt. „Ahogy András is mondta, ez nem egy emlékzenekar lenne, abban nem vennék részt. Egy olyan csapat, amely folytatja az életművet. Igényem van a zenélésre, de hogy végül kikkel játszunk, még nem tudom, folyik a casting” – árulta el a Ciki becenévre hallgató dobos.

Mások mellett az Irie Maffia, az Ivan & The Parazol, a Blahalouisiana, az Amoeba, a Dresch Quartet, a Góbé Zenekar és Beton.Hofi is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal a Piramis együttest, szakmai életműdíjjal Komjáthy Györgyöt ismerték el.

Leadfotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Sztárok
Lifestyle
Az eggs benedictet sokan elkészítenék néha otthon villásreggelire, de amikor megtudják, hogy például buggyantott tojás kell hozzá, az mindenkinek a kedvét el szokta venni.
Sztárok
ByeAlex nem rejtette véka alá, hogy utálta ezt az állást, és a főnökével sem jött ki túl jó. Már a barátai is tudják róla, hogy van, amikor nem szabad hozzászólni.