Negyven éve volt az évszázad esküvője: Károly zokogott, Diana biciklizett a nagy nap előtt

Károly herceg és Diana hercegné kapcsolata évtizedek óta beszédtéma. Mára mindenki tudja, hogy ez a frigy nem az égben köttetett, és bár voltak viszonylag jó pillanatai, messze nem ez volt a királyi család legboldogabb házassága. Összegyűjtöttük az esküvő pár kevésbé ismert részletét.

Rögös út vezetett már az esküvőig is

1981. július 29-én mondta ki a kevésbé boldogító igent a brit trón várományosa, II. Erzsébet királynő elsőszülött fia, Károly herceg és világszép ifjú arája, az akkor csupán húsz esztendős Diana Spencer. Bár örök hűséget fogadtak egymásnak, mostanra nyilvánvaló, hogy ez az ő esetükben nem teljesen felel meg az igazságnak, hiszen nemcsak hogy 1996-ban elváltak, de köztudott, hogy mindketten másfelé kacsingattak a házasságuk 15 éve alatt.

Az akkor 32 éves herceg szerelmi élete már Diana előtt is a sajtó kedvelt témája volt, hiszen Károlyt korábban rengeteg szép és előkelő nőhöz fűzték romantikus szálak. Ekkorra azonban már kevésbé volt ildomos számára az agglegény-lét, ezért családja egyre nagyobb nyomást helyezett rá, hogy elkötelezze magát valaki mellett. Választottja pedig nem lehetett akárki, a tökéletes jelöltnek hajadonnak, arisztokrata származásúnak és protestáns vallásúnak kellett lennie.

Károly először Sarah Spencernek kezdett udvarolni, aki nyilvánosan is visszautasította a herceget, akinek figyelme ezután terelődött Spencer húgára, Dianára. 1977-ben találkoztak először, amikor a lány csupán 16 éves volt, de csak három évvel később kerültek közelebbi kapcsolatba egymással. Innentől kezdve felgyorsultak az események, mindössze hat hónap után sor került a lánykérésre. A hercegné később úgy emlékezett vissza, hogy kettesben az eljegyzés előtt összesen 13 alkalommal találkoztak.

Ebben az időben még kevésbé volt ismert, hogy a kívülről tündérmesének tűnő kapcsolat az elejétől kezdve halálra volt ítélve. Bár a fiatal menyasszony naivan elhitte, hogy szerelemből házasodnak, Károly valójában ez idő alatt is végig Kamillának – korábbi barátnőjének és későbbi feleségének – udvarolt. Diana egyik nap még hallotta is, ahogy vőlegénye azt ígéri a másik nőnek, hogy bármi történjék is, örökké őt fogja szeretni.

Mindketten bizonytalanok voltak a házasságkötést illetően, de nem volt mit tenni, a frigynek meg kellett születnie szülői nyomásra. Károly herceg zokogott az esküvőjét megelőző éjszakán, annyira nem akarta elvenni Diana hercegnőt, de ennek ellenére is küldött menyasszonyának egy rövid üzenetet. „Annyira büszke vagyok Rád. És amikor holnap jössz, én az oltár előtt foglak várni. Csak légy bátor és erős” – írta levelében leendő feleségének a herceg.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Oldalak