Nem csak a ringben harcolt - Muhammad Ali ma lenne 79 éves

Az olimpiai bajnok, profi nehézsúlyú világbajnok jóval több volt, mint egy bokszoló showman.

A 20. század egyik legnagyobb sportikonja

Emlékszem, milyen szenvedéllyel nézték generációk a tévében a világhírű bokszoló, Muhammad Ali mérkőzéseit. A nagypapámat, édesapámat és az öcsémet egyaránt lenyűgözte a sportoló teljesítménye - Ali ugyanis olyat tudott, amit az élsportban csak kevesen, nemcsak tűpontos, brutális erejű ütéseket mért le ellenfeleire, hanem bokszjátékával egyedülálló módon szórakoztatni is tudott. A pofonjait számos kiváló sporttársa tűrte, az ő karizmájához azonban senki nem ért fel - mikor erre ráébredt, persze, jól rá is játszott. Egy pökhendi, beképzelt alaknak tűnt, aki tudatában annak, hogy a ringben szinte nincs olyan, akit ne tudna legyőzni, mérhetetlen arroganciát sugárzott minden egyes szavával és mozdulatával.

A háromszoros nehézsúlyú világbajnok, mérlege 56 győzelem (37 KO), 5 vereség. A sportversenyek és -rendezvények mellett társasági életet is élt, hiszen a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek Amerikájának kultikus figurája volt. A magánéletében azonban sosem olyan volt, mint a kamerák előtt: a hétköznapokban nem akart megfelelni másoknak és hitt abban, hogy létezhet meritokratikus világ - amelyben az egyén társadalmi pozíciója nem a társadalmi származásától, hanem tehetségétől, tudásától, szorgalmától és teljesítményétől függ. A következő összeállításban további részleteket is találsz egy kiváló sportoló életéből - a szorítón túlról.

Cassius Marcellus Clay néven született, középosztálybeli családba, és úgy vélte, egy fekete ember számára a sport a leggyorsabb út a sikerhez. "Nem voltam olyan jó a suliban. Nem lehettem volna focista, vagy kosaras, mivel ehhez főiskolára kell menned, meg kell szerezned egy diplomát, átmenni mindenféle vizsgákon. Egy bokszolónak csak keményen kell edzenie, be kell állnia profinak, nyerni, és máris pénzénél van. Ha elég jó, akkor többet keres, mint amennyit a labdajátékosok egész életükben" - fogalmazott életrajzi könyvében.
Kattints a további képekért!

Leadfotó és fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak