A magyar bárónő, akinek könyvét a világ minden nyelvére lefordították - Portré Orczy Emmáról

A Vörös Pimpernel című regény szerzõjének bámulatos élete volt, de halála után is szürreális dolgok történtek vele - a Vénusz bolygón kráter őrzi nevét.

A leghíresebb magyar bárónő

Hazánkban nem sokan ismerik a nevét, pedig a világ minden tájára eljutott leghíresebb műve, A Vörös Pimpernel, ami tulajdonképpen az első szuperhős-regény, ami inspirációként szolgált Johnston McCulley világhírű alakjához, Zorróhoz. A történet főhőse ugyanis egy angol arisztokrata, aki a forradalom idején titokban francia főurakat ment meg a guillotine-tól.

Az arisztokrata család egyetlen leányaként született grófnőt mindig is a művészetek érdekelték, de a kényszer vitte csak rá az írásra. Kamaszlányként előbb Brüsszelbe, majd Londonba költözött szüleivel, ahol zenét és képzőművészetet tanult, majd 1894-ben házasságot kötött a híres festőművésszel, Montagu Barstow-val.

A fiatal pár nagyon nehéz anyagi körülmények között élt, ráadásul megszületett kisfiuk is, bevétel hiányában pedig írni kezdett Emma. Első próbálkozásai nem voltak sikeresek: kisgyermekes édesanyaként először tündérmeséket írt, de ezek középszerűek lettek, néhány detektívtörténete megjelent nyomtatásban. Csak harmadik könyve hozta meg számára az elismerést és a hírnevet.

Lapozd fel a galériát a részletekért!

A kis Emma jól beszélt nyelveket, sokat olvasott, ami nem véletlen, hiszen ebben a közegben nevelkedett. Édesapja, Báró Orczy Bódog Félix zeneszerző, a Nemzeti Színház intendánsa volt, édesanyja, Wass Emma grófnő pedig született dáma volt.
Kattints a további képekért!

A filmsztár mindössze 9 hónapig élt házasságban Joe DiMaggióval, a Yankees baseball-sztárjával. Bár románcuk rövid volt, nem telt eseménymentesen.

Leadfotó és fotó: Wikipedia

Oldalak

Szólj hozzá Te is!