"Nincs olyan, hogy legjobb színésznő, bennfentesként én már csak tudom" - Meryl Streep 73 éves lett

Semmilyen és mindenféle – Meryl Streep maga az amerikai álom – korosztályoktól független, több generációs kedvenc. Születésnapja alkalmából azt fejtegetjük, mi lehet emberöltőn átívelő varázsának titka.

Művészek, akik színesebbé tették a világot

Sorozatunk értelmezésében művész az, aki művészi szinten űz valamit. Elsősorban azért a színház, film és divat világából válogatjuk portré alanyainkat. Élő legendákat, ikonokat és példaképeket. Szerencsés vagy éppen drámai sorsok megélőit, akiktől erőt nyerhetünk vagy éppen okulhatunk. Művészek, akik színesebbé tették a világot alkotásaikkal. Kraszkó Zita pedig nem fél elmondani róluk a véleményét.

Álomkarrier

Merylről nemcsak 15 éves színházi múltam okán „kell” nekem írni. A Femcaféhoz igazolva néha eszembe jutott Az ördög Prádát visel című filmből a Vogue legendás főszerkesztőjét, Anna Wintourt megidéző félelmetes karaktere. Csak olyan ne legyek! Persze neki mindegy, mert ötven évesen ugyanilyen könnyedséggel fújja a haját a görög szél a Mamma Miában, miközben Pierce Brosnannal pasizik és elég jól énekel Abba slágereket. Míg nyolc évvel később képes idegesítően hamisan végig tolni a Florence – A tökéletlen hang főszerepét, amit szerintem, igazából nyugodtan ki is hagyhatott volna a karrierjéből. A Távol Afrikától című filmet Robert Redforddal és Klaus Maria Brandauerrel viszont nem lehetett megunni.

"Anyám volt a mentorom." (...) Azt mondta, "bármit megtehetsz, ha igazán elhatározod magad! Ha lusta vagy, akkor elbuksz. De ha tényleg elhatározod és megküzdesz érte, akkor bármit elérhetsz."

Német-angol-ír-zsidó gyökerű családban, New Jersey-ben nőtt fel, egy három gyerekes család első szülöttjeként. Apja gyógyszercéget vezetett, anyja képzőművész volt. 12 évesen már operát énekelt az iskolában, de utólag erről úgy nyilatkozott: "ha valamiben nem érzed jól magad, azt ne csináld".

Gyakran írják róla: jól választott szerepeket. A Szarvasvadászban nyújtott alakításáért jelölték először Oscarra, 28 éves volt akkor. Ez követte Dustin Hoffman partnereként a Kramer kontra Kramer női főszerepe. Ezt a jelölést már szoborra váltotta és még mindig csak 31 éves volt. 33 évesen pedig jött a következő Oscar, a Sophie választásáért. Ezt azért nevezhetjük rendhagyó karrier kezdésnek. Kevesen tudják, hogy az Oscar-díjasok nem mindig végzik sikeresen, felmegy az áruk, nem tudják őket megfizetni olyan filmekben, amelyek valójában színészi kvalitásuknak megfelelő lenne és művészi előrelépést vagy sikert hozhatna számukra. Számos alkalommal tört már derékba emiatt a csúcson, egy egy fényes Hollywoodi karrier.

Általában erős és makacs, de érzékeny asszonyokat formált meg. Egyaránt kiváló romantikus drámában (A francia hadnagy szeretője, Zuhanás a szerelembe, A kísértetház), komédiában (Jól áll neki a halál, Képeslapok a szakadékból), thrillerben (Az éjszaka csendje), akciófilmben (Veszélyes vizeken) és melodrámában (Életem értelme, A szív dallamai). A Sikoly a sötétben című filmben nyújtott alakításáért Cannes-ban megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat. De a Hollywoodi színjátszásba valójában 1995-ben, a Szív hídjai hozta vissza a rivaldafénybe Merylt, Clint Eastwoddal az oldalán.

„Sokan azt gondolják, hogy nehéz egy színésznővel együtt élni, hát próbálják meg egy művésszel.”

Közben mondjuk szült négy gyereket szobrász férjének, Don Gummernek, akivel a mai napig boldog házasságban élnek. Egyedül Mamie nevű lányának volt bátorsága követni őt a pályán, bár két öccse is színész. A házasságát még megelőzte egy szerelem John Cazale-lal, akivel ki tudja, hogyan végződik a történetük, ha színész nem hal meg eljegyzésüket követően, rákban. De magánéletét ezzel tulajdonképpen rövidre is zárhatjuk.

"Nincs olyan, hogy a legjobb színésznő. Nincs olyan, hogy a legkiválóbb élő színésznő. Bennfentesként én már csak tudom."

19 jelölésével a valaha legtöbbet Oscar-díjra jelölt színésznő. Harmincszor jelölték Golden Globe-ra. Ennél több jelölést csak Jack Nicholson tudhat magáénak. Több, mint két milliárd dollárt termeltek eddig filmjei. Tehát Meryl nemcsak ikon, legenda és intézmény, de gazdasági tényező is a filmiparban. Még úgyis, hogy ő maga ritkán vállalt sztárgázsiért szerepet. Sőt, gyakran kiállt a nők jogaiért és hangot adott ellenvetésének, mert a férfiak Hollywoodban is többet keresnek, mint a nők. Háromszor kapta meg az aranyszobrocskát és örök élmény marad, hogy közvetíthettem azt az Oscar díj-átadót 2017-ben, ahol az életműdíj is nála landolt. A beszédeit külön bírom. Elegáns, szellemes és rendszerint reflektál a politikai és társadalmi igazságtalanságokra.

„Amikor elkezdesz azzal foglalkozni, hogy mit gondolnak rólad mások, ez az a pillanat, amikor megszűnsz önmagad lenni.”

Kritikusok szerint karakterében a „semmi különös” teszi lehetővé, hogy bárki bőrébe belebújjon és mégis önmaga maradjon. Én viszont úgy gondolom, hogy a kritikusok nagy többsége még sohasem járt Los Angelesben vagy New Yorkban, egyetlen valamirevaló színészkurzuson sem, másként tudnák, hogy milyen kötélidegzet szükséges ahhoz, hogy valaki eljusson csak fele addig, mint Meryl. Ez semmiképp sem nevezhető „semmi különösnek”. Az viszont igaz, hogy a legtöbb filmjében nem az az érzése a nézőnek, hogy alakítást lát, inkább egy részletet az életből.

A róla készült életrajzok legtöbbször addig jutnak el, hogy elvégezte a Yale egyetem dráma szakát 1975-ben. Majd New Yorkba költözött, ahol színházban kezdett el játszani, 1977-ben pedig elindult filmes karrierje a Julia című filmmel. Arról a két közbe eső évről csak Al Pacino 20 éve kiadott dvd sorozatában tudhatunk meg többet. Ez volt ugyanis a New York-i Actor’s Studio fénykora. Ami az orosz színjátszásban Sztanyiszlavszkij volt, azt az amerikai iskola számára Lee Strassberg jelentette. Ebben a két évben pedig olyan színészek tanultak a mesternél, mint Pacino, Jack Nicholson, Robert De Niro, Diane Keaton, Dustin Hoffmann és Meryl Streep. Érdekes, mennyire hasonló színvonalon játszanak ezek a világsztárok. Képesek voltak játékukkal egy egész emberöltőt átívelni. És fogadni mernék, a 73 éves Meryl Streepnek vannak még tervei.

A modellügynök Instagram-történetben vallotta be, hogy nincsenek már együtt korábbi szerelmével, Dáviddal.

Leadfotó: Getty Images

Oldalak