Meg sem szólaltak, mégis világhírűek lettek - a legnagyobb némafilm-sztárok

Gloria Swanson, Lillian Gish és Dolores Costello - nevek, amiről talán még sosem hallottál pedig a régi idők filmjeinek ők voltak a legnagyobb sztárjai.

Egy szó nélkül lettek sztárok

A mai kor gyermekének már elképzelhetetlen, pedig hajdanán némafilmeken szórakozott a közönség. Igaz, a hang nélküli filmezése fénykora több mint 100 évvel ezelőtt volt, az 1895 és 1928-as évek közé tehető. Az első filmnek nevezhető képsorokat a világhírű Lumiére fivérek alkották meg, melynek bemutatója 1895 végén volt Párizsban. Az első képkockák főként egyszerű történetekről szóltak, mint például egy vonatút vagy egy egyszerűbb, családi jelenet. A csendes mozgóképek elvarázsolták a közönséget, megépültek az első mozik és a színpadi színészek mellé megjelentek az első filmcsillagok.

A némafilmes korszak jellemző műfaja a burleszk volt, melynek legjellegzetesebb figurája Charles Chaplin, aki filmjeiben nemcsak főszereplő volt, hanem sokszor ő írta, rendezte őket, máskor zenét szerzett vagy producerként működött közre az alkotásokban.

A nagy nevettető mellett vétek lenne azonban megfeledkezni azokról a hölgyekről, akik naggyá tették a műfajt - bár nevüket csak kevesen ismerik. A következő összeállításban mutatjuk a korszak legnagyobb némafilmes csillagait.

Lapozd fel a galériát!

Gloria Swanson A némafilmek korának egyik legnagyobb sztárja volt, de karrierjének a hangosfilmek eljövetelével szinte teljesen leáldozott. A magánélete is tragikusan alakult: összesen 6 férje volt életében. Az egyetlen sikere, hogy végül beadta a derekát a hangosfilmeknek, jelölték a legjobb női főszereplő Oscar-díjára az 1929-es The Trespasser című filmben nyújtott alakításáért.
Kattints a további képekért!

Trumpnak kellett volna átadnia az aktatáskát, ő azonban még utódja beiktatása előtt elhagyta a várost.

Leadfotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

Szólj hozzá Te is!