Petrik Andrea: Színésznőként eggyel nehezebb ügy a gyerekvállalás - Interjú

A Kincsem című magyar sikerfilm női főszereplője tavaly adott életet első gyermekének, de az anyasággal nem adta fel karrirejét - bemutatóra készül a Vígszínházban.

"Vágytam már az anyaszerepre"

Egy nő életében manapság különösen nagy dilemma a gyermekvállalás, ha pedig az ember lánya színésznő, akkor méginkább fejtörést okoz a babaprojekt. Ahogy 100 éve, úgy ma is akadnak olyan művésznők, akik karrierjük és/vagy saját döntésükből nem vállalták azt a megosztottságot, amit anyaság és a hivatás összehangolása eredményez.

A színpadon és filmekben egyaránt sikeres magyar színésznő, Petrik Andrea 34 éves korában döntött úgy, hogy párjával belevág a családalapításba, azonban a vártnál előbb érkezett meg kisfiuk, Benedek. A Kincsem és a Pesti balhé című filmekből is ismert színűvész 2019-ben, Eszenyi Enikő hívására szerződött a Vígszínházhoz, de a koronavírus-helyzet és a várandóssága miatt 2020-ban már nem állt színpadon. Most közel egy év kihagyás után tért vissza Halász Judit és Hirtling István oldalán A Vándorkutya című darabban, ami január 23-án a Vígstreamház közvetítéssorozatában láthatott a közönség - ennek kapcsán kérdeztük.

Hét éven át a Radnóti vezető színésznője voltál, majd évekig szabadúszóként éltél. Nagy lépés, amit sokan nem mernek megtenni, mert anyagi bizonytalanságot is eredményezhet, de nálad nem így lett. Miért döntöttél mégis amellett, hogy újra társulati tag leszel a Vígben?

A Vígszínházhoz mindig volt egy erős kötődésem, hiszen Marton László és Hegedűs D. Géza és Forgács Péter voltak a korábbi osztályfőnökeim. A Színművészeti alatt sok időt töltöttem itt, de végül a Radnótihoz szerződtem. Nagyon jó hét évet töltöttem ott, de mindig is ki akartam próbálni a szabadúszó létet. Jó döntés volt, mert életem legszebb időszaka volt az a négy év. Ugyanakkor mindig is tudtam, hogy szeretnék majd gyereket szülni. Úgy éreztem, az lenne a legjobb, ha amikor erre sor kerül, van egy biztos helyem, ahonnan elmehetek és ahová majd visszamehetek. A Vígben nyílt lapokkal játszottam, mikor Eszenyi megkeresett, nem titkoltam a szándékomat, de ennek ellenére is leszerződtek velem.

A Kincsem film miatt szélesebb körben is ismert lettél, felkapott, keresett színésznő voltál. Nem volt nehéz erről lemondani?

Nézd, tavaly lettem 35 éves és az igazat megvallva, a szakmámban már nem fűtött az az "ide nekem az oroszlánt is" ambíció. Úgy éreztem, hogy lehetnek még jó szerepeim, de félő, hogy ha most nem vágok bele a magánéletem egyik legfontosabb projektjébe, akkor valamiről lemaradok. Számomra az anyaság mindig is egy nagyon komoly cél volt az életemben. Minden úgy alakult, hogy ez a cél elérhető közelségbe került. Összeházasodtunk a férjemmel, és tudtam, hogy nekem most arra van szükségem, hogy elinduljon a közös életünk családként. Annyira természetesen alakult ez, hogy nem éreztem benne lemondást.

Mennyit változtatott rajtad az anyaság?

Folyamatosan türelmességre tanít az anyaság, ami korábban nem tartozott az erényeim közé. Szerintem a legfontosabb változás, hogy már nem saját magam vagyok a legfontosabb az életemben, hanem a kisfiam. Végre egy olyan helyzet, amiben maximálisan önzetlen tudok lenni. Ez jó, nagyon fontos ezt megélni. Fontos hozzátenni, hogy sokan nagyon rózsaszínnek és babaillatúnak állítják be az első hónapokat, de vannak igenis nehéz napok, hetek egy picivel. Rettenetesen jó, amikor rám mosolyog a kisfiam, figyelni, ahogy fejlődik, de közben ebben kemény meló van. Nem mondom, hogy néha nem érzem úgy, hogy elmennék a világ végére egyedül, csak egy fél napra... Sok anyuka tabusítja ezt, nem beszél erről, de szerintem ez az igazság.

Az érzelmi változások jelentősek ilyenkor, de a test is átalakul. Sok színésznő krízisként éli meg, hogy a szülés után már nem olyan formában van, mint előtte. Benned okozott ez szorongást?

A testképemmel mindig is voltak bajaim. Jellemzően sokkal rosszabbnak ítéltem meg a külsőmet, mint amilyen valójában volt. Féltem, hogy a terhesség okozta változások mit okoznak bennem, de szerencsére semmit - nevet. Azt el kell fogadni, hogy szülés után egy nő sem fiatalabb, sem szebb nem lesz. Hazugság lenne, ha azt mondanám, hogy ez nem nyomasztott, mert igen. A terhességem alatt sokat tornáztam, edzettem. Még a várandósságom 7. hónapjában is mozogtam, de a szülés után is, amikor már lehetett. Az elmúlt fél évben már nem volt időm, mert mindig történik valami. Egyszerűen nincs rá időm és kimerült is vagyok. A mázlim, hogy szerencsés alkat vagyok. Sokat eszek, de közben szoptatok is. Most minimálisan, 1-2 kilóval vagyok több, mint a terhesség előtt.

Voltak vagy vannak félelemeid, hogy tudod majd összehangolni a karrieredet és a családi életet?

A gyerekvállalás mindenki életében egy nehéz döntés, mert az egész addigi életet megváltoztatja. Azt gondolom, színésznőként ez még eggyel nehezebb. Szerencsém van, mert a próbákat sikerült délelőtti időpontokra szervezni, egyelőre nincsenek esti előadások. De már előre összeszorul a gyomrom, ha belegondolok, hogy ki kell hagynom majd az esti fürdetést. Nem lesz egyszerű, ha visszaáll az élet... Szeretnénk még gyereket, de szédítő belegondolni, hogy ha rendeződik a vírushelyzet, hogyan fogjuk tudni megoldani az életünket.

Már is felmerült a kistestvér gondolata? Úgy tippelem, hogy viszonylag jól viselted a szülést...

Március közepén robbant be a koronavírus Magyarországra, én pedig április elején szültem, időm sem volt felfogni, hogy világjárvány van. Ez a része egyáltalán nem stresszelt. Ugyan nem lehetett látogatni, a férjem szerencsére végig mellettem lehetett a szülés alatt. El sem tudtam képzelni előtte, mekkora eufória az a pillanat, amikor először pillantod meg a kisbabádat. Szerencsés vagyok, mert nekem nem volt nehéz szülésem, nem lépett fel semmilyen komplikáció, ezért nem félek egy következő szüléstől.

Az természetes, hogy minden ember egészséges babát szeretne és a neme csak másodlagos. De mégis, örülsz, hogy kisfiad született?

Igen, alapvetően én is így gondolom, hogy a leglényegesebb az egészség. Valahol mindig úgy sejtettem, hogy fiús anyuka leszek, örültem, mikor kiderült, hogy fiam születik. Most már persze azon gondolkozom, hogy következőre jó lenne egy kislány. Egy nyugodt, kedves csajszi, aki kevésbé nagyhangú, mint Benikém - nevet. Mondom ezt úgy, hogy közben meg imádom, hogy ilyen.

Nehéz lehet a pandémia idején kisgyerekes anyukának lenni, hiszen sok tekintetben ti is korlátozottak vagytok. A családod Szerbiában él, hogyan tudtak részesei lenni a gyermekáldásnak? Ha tőlük nem is, kapsz bárkitől segítséget?

Az anyukám tudna segíteni, de ő Szerbiában él. Nagyon bonyolult most megszervezni, hogy eljöjjön hozzánk a vírushelyzet miatt. A nyáron szerencsére többször tudott jönni és a férjem szülei is besegítenek, amennyit tudnak a munkájuk mellett. Az időnk 95%-ban ketten menedzseljük a baba körüli teendőket.

Sosem látunk showműsorokban, celeb partikon és magazinok címlapján. Egyelőre még a kisfiadat sem mutattad meg sehol. Miért van ellenérzésed ezzel?

Nem annyira tudatos, hogy semmi áron nem akarjuk megmutatni, de van bennem ellenérzés. Összeszorul a szívem, amikor egy bulvárújság címlapján menetrendszerűen jönnek-mennek a babák, mert ez nem az ő döntésük. Nem kizárt, hogy egyszer megmutatjuk a nyilvánosság előtt, de biztosan nem egy celebmagazinban. A tévéshow-k világát valóban nem szeretem, de nem is működöm bennük. Nem sznobizmus ez, csak szorongok, nem hozom azt, amit kellene, ez pedig senkinek nem lenne jó.

2021-ben egy év után visszatérsz a Vígszínház színpadára, igaz, online. A Vándorkutya milyen feladat számodra?

Jó kis munka volt. Több mint egy éve nem álltam színpadon, de izgalom még nincs bennem. Azt hittem, óriási pillanatként élem majd meg, hogy próbák és újra színház. A valóságban mégsem így alakult, olyan érzés, mintha el sem mentem volna.

Hogyan éled meg az stream-színház kihívásait? Mennyire nehéz közönség nélkül szerepelni?

Minden műfajban nagy kihívás ez a közönség nélküli, online előadás, de vígjátékban, komédiában különösen, mert a közönség szabályozza, ütemezi a darab ritmusát. Tévéfelvételt már csináltam korábban, ahol üres nézőtér volt és csak kameráknak játszottunk, de valahogy nekem nem az igazi... De örülünk, hogy ha kényszer megoldás is, szerepelhetünk és szórakoztathatunk.

Nem hiszel ebben az új formátumban?

Őszintén szólva én még sosem láttam ilyen előadást. Biztos, hogy tud működni jól, de semmiképp sem úgy, ahogyan megszoktuk. A színház az itt és most művészete, ettől működik. A rezdülések, illatok, a személyes jelenlét varázsa. De minden követ meg kell mozgatni, hogy életben tartsuk a színházat és nagyon bízom benne, hogy a közönség szeretni fogja így is, amit nyújtani tudunk.

A színpad mellett a filmezés is a közeged. Voltál mostanában castingon?

Voltam castingokon, pont most készülök össze, mert pár óra múlva megyek a következőre. Egyelőre még érdemben nem mondhatok semmit róluk. De valóban, a színház mellett nagyon szeretek filmezni is, ezt sem szeretném feladni.

A Kincsem óriási siker volt, de a Pesti balhéról néhányan elmarasztalóan nyilatkoztak. Megbántad?

Nem, egyáltalán nem bántam meg. Nem jellemző rám, hogy bármire úgy tekintenék vissza az életemben, hogy hiba volt. A mai napig nem teljesen értem, hogy miért húzták le annyira a Pesti balhét. Ez egy szórakoztató közönségfilm volt, ami szerintem nem érdemelte meg, hogy ilyen szinten kikezdjék.

Hogy látod, miről fog neked szólni 2021?

A 2020-as évem nagyon intenzívre sikerült, új lakás, gyerek, Covid... Most valahogy arra vágyom, hogy ne legyenek óriási változások. Nyugodt megelégedettséget szeretnék. Jó lenne arányt találni - kicsi munka, sok gyerekezés, pont úgy, ami a belső egyensúlyomnak jót tesz. Kicsit menni is, kicsit maradni is.

A Jóban Rosszban színésznője a Hol voltál című új dalában megmutatja, milyen szövegíróként - az új feladatról interjúban mesélt nekünk.

Leadfotó: Vígszínház
Fotók: Kincsem, Vígszínház, MoziCom

Oldalak

Szólj hozzá Te is!