70 éve végezték ki a magyar énekesnő titkos szerelmét - egy beépített ügynök buktatta le őket

Kovács Erzsi a magyar tánczene kimagasló egyénisége volt, előadóművészi tehetsége mindenkit rabul ejtett, privát életét azonban szívfacsaró tragédiák tarkították.

Pályája végigívelte a 20. század második felét

A 2014-ben, 85 esztendős korában elhunyt Kovács Erzsi nevét generációk vésték emlékezetükbe: az EMeRTon-díjjal kitüntetett énekesnő-előadóművész a hazai tánczene egyik megkerülhetetlen ikonjaként vált halhatatlanná. 1950-ben csöppent a magyar zenei világba, s kis túlzással haláláig dolgozott. Utolsó lemezét 79 esztendősen rögzítették, s sokatmondó címet választottak neki: "Mosolyogva búcsúzom".

Kovács Erzsi pályája tehát végigívelte a huszadik század második felét. 1928. június 2-án született Budapesten, édesapja Stégmüller Béla volt, édesanyja az Országos Magyar Tejszövetkezeti Központban tevékenykedett. A majdani előadóművész a fővárosban, a János kórházban látta meg a napvilágot, ám az édesanyját fogadó orvost elküldte őt arra hivatkozva, hogy még nem érkezett el a szülés ideje, így a fiatal nő az intézmény egyik mellékhelyiségében adott életet Kovács Erzsinek. Karrierje szórakozóhelyeken indult. Még kezdőnek számított, amikor már Cziffra Györggyel, a kiváló, Liszt Ferenc-díjjal is kitüntetett zongoraművésszel dolgozhatott.

A fiatal, kivételes hangi adottságokkal megáldott énekesnő magabiztosan taposta a szamárlétra fokait, ám aztán megismerkedett Szűcs Sándor labdarúgóval, az Újpesti TE labdarúgójával, és addigi nyugodt élete fenekestül felfordult.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak