Sztárok

Lopással vádolják Kalamár Tamást, a Barátok közt atyját: egy írónő szerint lenyúlta a sorozatötletét

Kellemetlen helyzetbe került Kalamár Tamás. A legsikeresebb magyar sorozat, a Barátok közt egykori producere szerzői jogi vitába keveredett, amit büntetőügyként tárgyal az ügyészség.

Hozott anyagból dolgozott?

Kalamár Tamás a Barátok közt 1998-as indulásától egészen 2015-ig, több mint 7000 epizódon keresztül volt a legsikeresebb magyar sorozat kreatív producere. Ez idő alatt és ezután is számos sorozaton dolgozott, köztük a 2017-ben az RTL II-n debütált Oltári csajokon, melyet vezető producerként és forgatókönyvíróként is jegyez. Ezzel kapcsolatban került most kellemetlen helyzetbe.

A Blikk azt írja, Kalamár Tamás elsőrendű vádlottja egy bünteőügynek. A vád szerint az Oltári csajok című sorozat történetének ötlete nem saját kútfőből származott. Dr. Köbli-Sík Viktória Szerelemkereső című regényét dolgozták át, ám ezt sehol sem tüntették fel, ráadásul az írónő egy forintot sem kapott a produkció után.

A vád szerint a sértett írt egy regényt, amelyet eljuttatott több televíziózásban, illetve filmezésben érintett személyhez, céghez annak érdekében, hogy abból forgatókönyvet írhasson és tévésorozat készülhessen. Az I. rendű vádlott producer és showrunner megszerezte a sértett – nyomtatásban meg nem jelent, szerzői jogvédelem alatt álló – regényét, majd azt a II. és III. rendű vádlottak, illetve az ismeretlen helyen, külföldön tartózkodó társuk rendelkezésére bocsátotta és aktív közreműködésükkel televíziós sorozattá átdolgozta, majd megfilmesítette és azt saját műveként tüntette fel” – idézi a portál a Fővárosi Törvényszék közleményét.

Mint írják, az engedély nélküli átdolgozás és megfilmesítés eredményeként a sértettnek, azaz dr. Köbli-Sík Viktóriának több mint 100 millió forint vagyoni hátránya keletkezett, ezért az ügyészség a vádlottakat szerzői jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntettével vádolja.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Sztárok
Lifestyle
Az eggs benedictet sokan elkészítenék néha otthon villásreggelire, de amikor megtudják, hogy például buggyantott tojás kell hozzá, az mindenkinek a kedvét el szokta venni.
Sztárok
ByeAlex nem rejtette véka alá, hogy utálta ezt az állást, és a főnökével sem jött ki túl jó. Már a barátai is tudják róla, hogy van, amikor nem szabad hozzászólni.