Sztárok

Fényesebben ragyogott, mint a csillagok: ő volt minden idők egyik legbájosabb színésznője, szépségének messze földön nem akadt párja

Jeanne Moreau a francia filmművészet egyik legikonikusabb alakja volt, akit nemcsak tehetsége, hanem szépsége miatt is dicsértek. Mindenkit magába bolondított a vásznon, kisugárzása pedig az idő múlásával sem változott semmit, sőt: idős hölgyként is pont olyan csodásan festett, mint fiatal korában.

A legnagyobb francia filmszínésznők közé sorolták

Jeanne Moreau Párizsban látta meg a napvilágot 1928. január 23-án Anatole-Désiré Moreau és Katherine Buckley lányaként. A filmes pályához angol táncosnő édesanyjától kapott kedvet, de ehhez le kellett küzdenie édesapjának ellenállását. Tanulmányait az Edgar Quinet Nemzeti Drámaművészeti Főiskolán, valamint a Konzervatóriumban végezte, s még húszéves sem volt, amikor a Comédie Francaise tagja lett. Filmes karrierjét Louis Malle rendező indította el 1957-ben, amikor ráosztotta a Felvonó a vérpadra című film főszerepét, de az országos ismertséget csak a következő filmje, a Szeretők hozta meg számára. Ezután Roger Vadim rendezte a jelen időbe helyezett Veszedelmes viszonyokban, melyben kiválóan játszott, majd 1960-ban a Moderato cantabile című filmért megkapta a Cannes-i Filmfesztivál legjobb női alakítás díját. Azonban nemcsak vitathatatlan talentumával, hanem kivételes szépségével is sikerült belopnia magát a szakma, no meg persze a közönség szívébe; galériánkban megmutatjuk, milyen bámulatosan gyönyörű volt fiatalon a legendás színésznő:

Jeanne Moreau számos kasszasikerben csillogtathatta meg tehetségét. Pályafutása során rendezte őt Tony Richardson (Mademoiselle), Malle (a Viva Maria című sztárparádéban Brigitte Bardot volt partnere), Orson Welles (aki a világ legnagyobb színésznőjének nevezte), Luís Bunuel (Egy szobalány naplója), Elia Kazan (Az utolsó filmcézár), Fassbinder (Querelle) és Win Wenders (A világ végéig).
Kattints a további képekért!

Sulyok Mária az egyik legszebb orgánumú és legszebben beszélő színésznőként írta be magát a hazai színháztörténelembe, s bár élete utolsó évtizedében már nem foglalkoztatták annyit, ő sosem búslakodott emiatt.

Leadfotó: Les Nouvelles Editions de Films/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images
Forrás: MTI

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
A vöröshagyma héjának jótékony hatásai, valamint felhasználási módjai kevésbé ismertek, ezért most összeszedtük, miért nem szabad soha egyből kihajítani.
Home&Design
Idén is megrendezik Magyarország legnagyobb konyhabútorokat, konyhagépeket, konyhai eszközöket és mindenekelőtt konyhai trendeket bemutató kiállítását.
Lifestyle
Az ételek élvezete nemcsak az ízekben rejlik, hanem azzal is jár, hogy kielégítsék az éhséget, ám vannak olyan élelmiszerek, melyek elfogyasztása után csak még éhesebbnek érezzük magunkat, és további...