Sztárok

Saját sálja okozta a gyönyörű táncosnő halálát: épphogy túltette magát magánéleti válságán, bekövetkezett a tragédia

Isadora Duncan egy rendkívüli tehetséggel megáldott táncosnő volt, akit a táncművészet megújítójának, valamint a modern táncművészet alapítójának tartanak számon mind a mai napig. Sikerekkel teli életének egy váratlan, tragikus baleset vetett véget mindössze 50 éves korában.

A táncművészet kiemelkedő alakja volt

Isadora Duncan 1877. május 26-án látta meg a napvilágot San Franciscóban egy szegénységgel küszködő ír bevándorló család gyermekeként. Miután a nyomor elől Chicagóba, majd New Yorkba, végül Párizsba költöztek, ahol a tánc iránt rajongó lány először kerti partikon és kisebb összejöveteleken lépett fel, de híre gyorsan terjedt, s mivel a közönség szabályszerűen el volt ragadtatva tőle, szinte pillanatok alatt ismert lett. Szakított a klasszikus balett hagyományaival, a szokásoktól eltérően klasszikus zenére táncolt, mozdulatait a természetesség jegyébenókori görög mintára alkotta meg, mindezt pedig azzal koronázta meg, hogy mezítláb, tógára emlékeztető ruhában táncolt. Noha karrierútja mesésen alakult, magánéletéti tragédiáját sosem tudta kiheverni, ő maga pedig egy szeptemberi napon szörnyű baleset áldozata lett…

Isadora Duncan a siker szárnyain európai turnéra indult, s mezítláb piruettező lábai előtt hevert Berlin, London és München, Athén és Szentpétervár, Magyarországon 1902-ben mutatkozott be az Uránia Színházban. Berlinben alapította meg hírneves tánciskoláját, ahol anyjával és nővérével együtt foglalkozott tanítványaival.
Kattints a további képekért!

Sharon Reeve éppen a rocksztárral telefonált, amikor bekövetkezett a gyakorlatilag elkerülhetetlen tragédia.

Leadfotó: Heritage Art/Heritage Images via Getty Images

Oldalak

Sztárok
Utazás
Ötszázhetven éve, 1453. május 29-én foglalta el II. (Hódító) Mehmed török szultán Konstantinápolyt, az egykor oly hatalmas Kelet-Római Birodalom fővárosát, amelyet Isztambul néven saját fővárosának...
Lifestyle
A Szűz már ismeri azt a személyt, akiből élete nagy szerelme lesz. Íme, a június előrejelzésünk!
Utazás
Egy, eredetileg a vulkánkitörések és földrengések pontos érzékelése céljából megalkotott kutatóballon detektálta a hangokat a sztratoszférában. Egyelőre még a szakemberek is tanácstalanok.