Így néz ki ma Julie Christie, a Doktor Zsivágó sztárja - Fotók

A népszerű, olasz-amerikai romantikus dráma gyönyörű főszereplője ma ünnepli 81. születésnapját. Az Oscar-díjas színésznő iskolapéldája lehetne annak, hogyan kell méltósággal, mégis szépen megöregedni.

Nem fog rajta az idő

81 évvel ezelőtt, 1941. április 14-én látta meg a napvilágot Indiában Julie Christie angol színésznő, aki a 60-as, 70-es évek egyik legvonzóbb női karaktere volt, és akiért versenyeztek a korabeli, nagynevű filmstúdiók. A legtöbben bizonyára a Doktor Zsivágó című történelmi filmből ismerhetik, amelyben Omar Sharif mellett a női főszerepet, Larát játszotta. Pályája során összesen négy alkalommal jelölték Oscar-díjra a legjobb színésznő kategóriában: 1966-ban a Darlingért, 1971-ben a McCabe és Mrs. Millerért, 1997-ben az Afterglow című filmért, valamint 2008-ban az Egyre távolabb című filmért - díjra azonban csak az első jelölését váltotta. A többi között egy-egy Golden Globe- és BAFTA-díjjal is büszkélkedhet - valamint azzal, hogy plasztikai beavatkozások nélkül, 81 éves korában is egy csinos, elegáns nő, aki meg tudta őrizni született báját a kora előrehaladtával is.

Még veszíteni is elegánsan tudott

Kevesen tudják, de sok volt a szakmai ellenlábasa: eredetileg őt szemelték ki a legelső Bond-lánynak az 1962-es Dr. No című filmbe, de az egyik producer megvétózta a döntést. Az ok gyakorlatilag nevetséges volt, mivel Chrisite a kor egyik irigyelt szexszimbóluma volt, azonban a filmes mégis kitartott az álláspontja mellett, hogy a színésznő mellbősége nem elegendő Honey Rider szerepéhez, ezért végül Ursula Andress kapta meg a lehetőséget arra, hogy bizonyítson. Christie méltósággal viselte, hogy a "mellbedobás" miatt alulmaradt, de továbbra is számtalan filmben szerepelt és a színészet mellett a politikai szerepvállalás is meghatározó volt az életében. A fiatalabb generáció pedig onnan ismerheti, hogy ő alakította a Harry Potter-filmekben Madame Rosmertát.

Lapozd fel a galériát Julie Christie fotóiért!

Filmes munkái mellett modellkedett is: szőke, arisztokratikus szépsége miatt imádták a divatmárkák és a magazinok.
Kattints a további képekért!

„Nők, mindent neki köszönhettek!” – a francia újságok túlzás nélkül írhatták ezt a szalagcímet 35 évvel ezelőtt, Simone de Beauvoir halálakor. A feminista író és gondolkodó párjával, Jean-Paul Sartre egzisztencialista filozófussal korának ikonikus alakjaivá váltak és eszméik mind a mai napig meghatározzák azt, hogyan a társadalom a női szerepekről vélekedik.

Leadfotó és fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak