Lángelmék aranyszobor nélkül - hollywoodi zsenik, akik sohasem kaphattak Oscar-díjat

Hosszasan lehetne vitatkozni azon, hogy művészi szempontból mennyire mérvadó az Oscar-díj, annyi azonban bizonyos, hogy a rangját máig őrző kitüntetést az Álomgyár számos korszakos tehetsége, igazi géniusza nem kaphatta meg pályája során. Most közülük szemezgettünk.

Egy díj, mely még mindig a szakma csúcsának számít

Az Oscar-díj máig a legelismertebb kitüntetés a hollywoodi filmvilágban. Amellett, hogy az Amerikai Filmakadémia díját évről évre óriási felhajtás övezi, az átadó pedig mindig hatalmas shownak bizonyul, kétségtelenül megosztja mind a filmkritikusokat, mind pedig a mezei nézőket. Egyesek eleve elvitatják, hogy művészi-esztétikai szempontból is a tehetség, az érdem mércéjéül szolgál, de olyanok is vannak, akiket ez a kérdés egyáltalán nem foglalkoztat, hiszen minden esztendőben csak a földkerekség egyik legcsillogóbb, legizgalmasabb gáláját akarják látni, csodás sztárparádéval, vicces beszólásokkal és őrületes divatbakikkal. Sokan vannak azonban, akik kiemelkedő kvalitásaikkal hiába szolgáltak volna rá az Oscar-díjra, egyszer sem érdemesítették őket a bizonyos szempontból a szakma csúcsát jelentő kitüntetésre. Közülük válogattunk.

Oscar-szobrok

Fotó: 123rf

Alfred Hitchock, a thriller műfajának korszakos jelentőségű megújítója minden idők egyik legnagyobb hollywoodi filmrendezője volt. A suspense mestereként is emlegetett zseni ennek ellenére sosem kapott aranyszobrocskát, pedig olyan vitathatatlan műremekeket adott az utókornak, mint A Manderley-ház asszonya, A kötél, az Idegenek a vonaton, a Hátsó ablak, a Szédülés, az Észak-északnyugat, a Psycho vagy a Madarak.
Kattints a további képekért!

Grace Kelly, Hollywood ikonikus szőke színésznője - Sir Alfred Hitchcock egyik örök kedvence - filmes karrierjét dobta oda a házasságért.

Leadfotó: 123rf

Oldalak