Kirúgták a Színművészetiről, mégis az ország egyik legfoglalkoztatottabb színésze lett – 80 éves lenne Hollósi Frigyes

Hollósi Frigyes a legtöbbet foglalkoztatott magyar színészek és szinkronszínészek egyike volt. A Katona József Színház és a Nemzeti Színház színésze a Feri és az édes élet címszereplőjeként és a Lindától kezdve a Kisvároson keresztül a Tűzvonalbanig számos tévésorozatban felbukkant.

80 éve született Hollósi Frigyes

Ma lenne 80 éves Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész. 1941. április 21-én született Weininger Frigyes néven. A Színház Online alapján soha nem készült színésznek, a pálya csak akkor kezdte foglalkoztatni, amikor egy hozzáértő azt mondta neki, hogy szépen szaval.

Az iskolában szavaltam sokat és volt egy előadás, ahol Ascher Oszkár is ott volt, – Ascher Tamás édesapja – és azt mondta az anyukámnak, hogy figyelni kell a gyerekre, mert van benne valami. Szegény anyám pedig az életében nem gondolta volna, hogy én színész leszek. El is mesélte az összes szomszédjának, hogy mit mondtak neki, és én ezt meghallottam. Aztán ez a gondolat elkezdett motoszkálni bennem, de soha se mertem kimondani” – mesélte erről egyszer Hollósi Frigyes.

Érettségi után azon kevesek közé tartozott, akiket nyomban, első próbálkozásra felvettek a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de az intézményből az első rostavizsga után, egy félév után elbocsátották. Mindezt azzal magyarázták, hogy nem fejleszthető. A megrázó élményt soha nem tudta kiheverni.

Aztán mégsem adta fel, más módon próbálkozott meg a színészmesterség fortélyainak elsajátításával. A szolnoki Szigligeti Színházba hívták, ahol azzal biztatták, hogy főiskolai diploma nélkül is lehet színész, úgymond „kerülőúton”, példaként Mensáros Lászlót és Darvas Ivánt említették. Segédszínészként a társulatban neki volt a legkisebb fizetése, és kezdetben ő kapta a legkisebb szerepeket. Apró, de biztos léptekkel azonban elindult felfelé.

Néhány hónap múlva végre jelentős szerepet kapott a Tartuffe-ben, de a bemutató előtt két héttel elvitték katonának. Leszerelése után kezdhetett mindent elölről, segédszínészként, hogy szerény fizetését kiegészítse, a szolnoki rádióban napi harminc forintért dolgozott bemondóként.

Végül tizennyolc évad és nyolcvannyolc bemutató tapasztalatainak birtokában köszönt el a színháztól. Visszaemlékezéseiben a Szolnokon eltöltött éveket tartotta élete legszebb időszakának. 1980-ban korábbi igazgatója, Székely Gábor hívta a Nemzeti Színházhoz, innen 1982-ben a Katona József Színházhoz szerződött, közben a Törőcsik Mari által létrehozott, rövid ideig működő Művész Színháznak is tagja volt. „Én örök életemre Katonás maradok, ez egyszerűen beleivódik az ember vérébe” – fogalmazott Hollósi Frigyes.

Még nincs vége, lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2