Sztárok

Nem is gondolnád, miről árulkodik Latinovits Zoltán írásképe

Napoleón, Picasso, Marilyn Monroe, Sophia Loren és Latinovits Zoltán. Hogy mi a közös bennünk? Különleges tehetségek, akikről a mai napig azt fejtegeti a társadalom, mi a sikerük titka. Az öt hírességet most írásképén keresztül próbáltuk megfejteni Beck Laura grafomentor segítségével. Mutatjuk, mit üzen róluk és rólunk az írásunk.

Mutasd az írásod, megmondom, ki vagy!

A grafológia az íráskép tudománya, melynek tárgya a kézírás. Egy képzett grafológus képes arra, hogy a betű- és szövegformálásunk alapján képet alkosson az író személyiségéről. Kézírásunk ugyanis – akárcsak mimikánk vagy testtartásunk – képes közvetíteni hangulatunkat, érzéseinket, és sokak szerint ebből néhány alapvető személyiségjegy is kiolvasható. Egy elemzés során a szakemberek több száz jellemzőt vizsgálnak, mint például az írás nagyságát, szó- és sorközök távolságát és irányát vagy éppen a betűk dőlésének szögét.

Ebben a rendhagyó anyagban felkértük Beck Laura grafomentort, hogy meséljen egy kicsit a tudományterület határairól és gyakorlati hasznáról, majd megmutattuk neki néhány közismert és karizmatikus ember írásképét, hogy fejtse meg nekünk személyiségüket a szövegképeken keresztül. Az eredmény pedig egy tűpontos elemzés lett, amelynek segítségével jobb rálátásból szemlélhetjük az egykori vagy ma is élő zsenijeinket.

Azt mondják, a szem a lélek tükre, de ti, íráskép-szakértők biztosan azt mondjátok, hogy az írás az. Mennyire igaz, hogy a grafológián keresztül tűpontosan lehet következtetni egy ember személyiségére?

Úgy gondolom, hogy mindkettő nézőpont igaz. A szemünk és az írásunk is rólunk beszél. Ám míg a szem az érzelmi állapotot tükrözi, az írás sokkal többet. A gyerekkorból hozott blokkjainkat, így a saját magunkról és a világunkról alkotott hitrendszereinket is megmutatja. Ezen keresztül látom, hogy az írásminta tulajdonosa milyen képességekkel rendelkezik és azt is, hogy miket használ, illetve nem használ belőlük. Vannak olyan tulajdonságaink, amik például nem is a mieink, csak a hitrendszereink miatt felvettük őket. Például ha valaki gátlásos és nem mer megszólalni, az nem feltétlenül az övé, hanem ahhoz a nézőpontjához egy eszköz, miszerint ő nem fontos. Ezzel pedig ezt újra és újra meg tudja élni az életében. Ezek és minden más is tűpontos megállapítás. Egyszer egy ügyfelem így fogalmazott:

„Rengeteg önismereti elemzésen vagyok már túl, de ennyire hibátlan képet még senki nem adott rólam. Nem volt semmi félrebeszélés benne, vagy olyan, ami igaz is meg nem is. Csak rólam és a múltamról volt szó, megdöbbentő pontossággal.

Mi az, amit nem lehet kikövetkeztetni? Laikusként azt tippelem, hogy az illető korát, a nemet és a nemzetiséget nem lehetséges.

Így van. Kort, nemet, bőrszínt, vallást nem lehet látni. Nézzük például a kort, hiszen ez annyira nem egyértelmű szerintem, mint a vallás vagy a bőrszín megállapítása. Azonban ha belegondolsz, te is ismersz felnőtt embereket, akik inkább gyerekként működnek. Igénylik az irányítást, infantilisek és döntésképtelenek. Pont mint egy fiatal. Mindig a lélek van a papíron és nem a test! A nem megállapítása is pont ezért nem lehetséges. Vannak férfias nők, vagy nőiesebb, lágyabb lélekkel rendelkező férfiak.

Melyek azok a dolgok az életben, amelyek befolyásolhatják egy ember kézírását? Ki lehet-e szűrni az adott személy kézírásából, hogy életének adott pontján volt-e törés vagy pozitív esemény, ami hatott a személyiségére?

Igen, ki lehet szűrni. Azok a törések, változások, amik 4-5 éve történtek könnyen észrevehetők. Ennél régebbi dolgok azonban már nem jelennek meg az írásban, hiszen annak a hatásai már fixálódtak, így nem egy változásban van éppen már azon a területen. Egy trauma, ami átír mindent, mindig egy folyamat. Ezt többek között az „e” betűnél lehet észrevenni. Természtesen nem mindig kell egy trauma a változtatáshoz. Például egy tökéletességre törekvő, nemet mondani képtelen ügyfél írásán látszik, ha elkezdett dolgozni azon, hogy ki tudjon állni magáért. Ebben az esetben elkezd az írás egy nagyon merev állapotból lelazulni, ám a merevség még mindig tetten érhető a grafikumban.

Mi a szerepe ennek kapcsán egy grafomentornak?

Az első lépés az elemzés, és hogy mindketten megértsük az őt mozgató hitrendszereket. Ennek megértése neki és nekem is ugyanolyan fontos. Hiszen az igazán tartós és lendületes változáshoz ez nélkülözhetetlen a coaching folyamat során. A coaching alatt az ezekhez a nézőpontokhoz tartozó eszközöket cserélik le az ügyfeleim. Kitűz egy célt magával kapcsolatban, amit az elemzés után már sokkal könnyebben tud elérni, hiszen el tudja kezdeni használni azon a területen a saját, eredendő jó megoldásait. Azokat, amik nem a hitrendszereihez tartoznak. Például rájön, hogy addig miért érezte azt, hogy más mint a többiek és miért nem tudott új ismeretségeket kötni. Amint megérti ennek az okát, sokkal könnyebben nyit mások felé és elindul egy új tapasztalati rendszernek a felépítése.

Mit üzen a hírességek írása?

Beck Laurának megmutattuk öt híres, különösen tehetséges személyiség írásképét, mert arra voltunk kíváncsiak, milyen emberek lehettek valójában és vajon tetten érhető-e a zsenialitás abból, hogy valaki miképpen formálja a szövegét. Az elemzésből pedig tisztán kiderül, hogy Napoleon, Picasso, Sophia Loren, Marilyn Monroe és Latinovits Zoltán bár mind kiemelkedően értettek hivatásukhoz, belső érzelmi világuk merőben más volt.

Lapozd fel a galériát az írásképek elemzéséért!

I. Napóleon francia császár Napóleon írásában a legfeltűnőbb a merevség, és az éles, indokolatlanul hosszan használt „t” áthúzások. Az ilyen típusú áthúzás ebben az esetben nagy lendületre, erős akaratra, uralkodási vágyra utal. A merev írás pedig itt nem pusztán a betűk megformálásának a következetességét jelenti, hanem azt is, hogy minden betűjét mindig ugyanúgy írja le. Nincs variáció sehol. Ahogy a döntéseiben, a cselekedeteiben is öntörvényű, változtatást nem tűrő volt. A sorok egyenessége is a kitartásáról beszél. Az ennyire egyenes sorok mindig erős akaratot és végrehajtó képességet tükröznek. Jól olvasható az írás, azaz nem köntörfalazott, kimondta, megtette amire számítani lehetett tőle. Aláírásában az erős aláhúzás pedig az énjének a kiemelésére utal. Az aláhúzott név azt jelenti: „Ezt mondtam, ez így van. Itt vagyok, vegyétek észre! Nem látjátok? Akkor aláhúzom, hogy értse mindenki, hogy mennyire fontos vagyok!” Egy végtelenül erős, akaratos személyiséget takar mind a szövegírás, mind az aláírás.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: Fortepan / Szalay Zoltán
Fotók: Lévai Réka

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Cate Blanchett, napjaink egyik legsokoldalúbb színésznője, aki megannyi ikonikus filmben nyújtott emlékezetes alakítást. Azonban nemcsak vitathatatlan tehetségének, hanem kivételes külső...
Sztárok
Robin Williams a nyilvánosság előtt úgy tűnt, mindig szerepet játszik; szórta a poénokat, hogy megnevettesse az embereket, közben pedig nem titkolta alkoholproblémáit és házasságai kudarcát. Azonban...
Lifestyle
Vigyázat, mert a Google segít nekünk a munkakerülésben a régi élményekkel.