Gyurta Dani Ukrajnába ment segíteni, szívszaggató pillanatokat élt át

A háborús övezetben önkénteskedett az olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszó. Gyurta Dániel az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját segítette Ukrajnában.

Gyurta Danit megviselte, amit Ukrajnában látott

Gyurta Dániel is segíti önkéntesként az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját Ukrajnában. Az olimpiai bajnok már lassan egy évtizede vesz részt a szervezet ökumenikus tevekénységében, mostanra szinte munkatársnak számít. Most először járt háború sújtotta övezetben, tapasztalatairól pedig a Reggeliben számolt be. Itt mondta el, hogy egy adományokból álló segélyszállítmány kijuttatásában segédkezett.

Lehetett látni a határon azokat az embereket, akik a harminc-negyven órás út után étel és víz nélkül, mosdó nélkül várakoztak és szerettek volna átjutni a biztonságot jelentő országunkba. Ehhez próbáltunk hozzájárulni” – mondta el, hozzátéve, hogy a segélyszervezettel közösen felállítottak egy mobilmellékhelyiséget is a határ ukrán oldalán. „Szörnyű volt látni, hogy a családok az autó hátsó ülésén vagy éppen kint, a szabadban pelenkázták a babákat, annyira nem volt ott semmi a határon” – fogalmazott a sportoló.

Dani azt is elmondta, hogy abszolút megviselték a látottak. „Az a fajta jelenlét és az a fajta érzés, ami ott engem fogadott, amit a hírekben is lehetett látni és olvasni, de személyesen jelen lenni, az szörnyű volt. De fel tudtam még inkább hívni a környezetem és az ismerőseim figyelmét arra, hogy minél többen segítsenek, hiszen most az összefogásra kell buzdítani mindenkit. Szerintem ezt lehet is látni, a magyar társadalom elképesztő módon segít és összefogott ebben a kérdésben” – fejtette ki.

A műsorba az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója, Gáncs Kristóf is elkísérte a sportolót, aki elmondta, hogy több mint 25 éve dolgoznak Ukrajnában, ahol már működött egy központjuk Beregszászban. Ezt most megerősítették, illetve egy új központot is kialakítottak Lembergben, ahol a legjobb szakemberek és helyi önkéntesek tevékenykednek jelenleg. Gáncs hangsúlyozta, hogy ez most „nem egy rövidtávfutás, hanem maraton”, a puskaropogás elhallgatása után sem fogy majd el a munka, sőt, akkor kezdődik igazán. Most a gyors segítségnyújtás, illetve a határon lévők ellátása a prioritás. A kommunikációs szakember azt mondta, a segítség mindig jól jön, de fontos tájékozódni, hogy éppen mire van szükség: jelenleg önkéntesből sem lehet túl sok, pénzadományra pedig mindig szükség van, de egyéb adományokat is fogadnak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 1353-as segélyhívószáma most is folyamatosan él, ezen is lehet segíteni a szervezet munkáját.

Puskás Peti számára nem volt kérdés, hogy elmegy a határra és ott segít, ahol csak tud.

Leadfotó: instagram.com/danielgyurta

Oldalak