Sztárok

Gubás Gabi bepillantást engedett a karácsonyukba: így telik az ünnepi időszak a színésznő családjában

Gubás Gabi alapvetőnek tartja, hogy különleges és meghitt szokásokkal teremtsék meg az ünnepi hangulatot a családjával, nemrég pedig bepillantást engedett abba, hogyan telik náluk a karácsony, milyen finomságok kerülnek az asztalra, de elárulta azt is, szerinte miért és hogyan érdemes rávezetni a gyerekeket a jótékonykodás fontosságára. Interjú.

Megadják a módját a készülődésnek és az ünneplésnek

Míg a legtöbbünk mindennapjai az adventi időszakban valamelyest elcsendesülnek, a szórakoztatóiparban dolgozóknak ilyenkor nincs megállás. Ez Gubás Gabi esetében sincs másképp: számára évek óta azzal telik a december, hogy próbára jár, esténként pedig a színpadon szórakoztatja a nézőközönséget. Azonban az idei karácsonya kicsit más, mint az eddigiek, így több ideje jut arra, hogy megélje a szeretteivel az ünnepi előkészületek varázsát – éppen ezért tölti el boldogsággal, hogy lehetősége volt igent mondani egy számára fontos felkérésére. A Jászai Mari-díjas színművész és érdemes művész a szívügyének tekinti, hogy segítsen a rászorulókon: rendszeresen részt vesz jótékonysági akciókon, a közmédia Jónak lenni jó! adománygyűjtő kezdeményezést többször is támogatta korábban, legutóbb pedig a Thália Színházban játszott, Boeing, boeing című ikonikus darabban viselt sálját ajánlotta fel, amit közösen dedikált a szereplőkkel, azaz Molnár Piroskával, Pindroch Csabával, Vida Péterrel, Tóth Eszterrel és Mórocz Adrienn-nel. Most felkérték, hogy a Jónak lenni jó! jószolgálati nagyköveteként segítse a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének szervezett gyűjtést: a színművész a Femcafe.hu-nak adott interjújában többek között elárulta, mit jelent számára a kampány, milyen feladatkörrel jár a tisztsége, emellett mesélt arról, hogyan készül az ünnepi időszakra, valamint betekintést engedett abba is, milyen szokásokat követnek a családjával karácsonykor.

Mikor kezdődik a karácsonyi készülődés a családotokban? Hogyan hangolódtok az ünnepekre?

Ez nálunk mindig attól függ, hogy ráérek-e. Az én esetemben a karácsonyi készülődést mindig nagyban befolyásolja, hogy éppen próbálok-e vagy sem, tehát hogy mennyire vagyok leterhelve. Amikor nincs túl sok időm, segítséget kérek, és általában kapok is. Aki ezekben a körökben mozog, tudja, hogy a szórakoztatóiparban ilyenkor van a főszezon, s bár nekünk ez nem a pihenésről szól, nagyon örülünk annak, ha az emberek eljönnek és kikapcsolódnak. Jelenleg viszont szerencsés időszakom van, mert nem próbálok, csak esténként játszom, ezért most jobban meg tudom adni a módját az ünnepi készülődésnek.

Vannak saját, egyéni szokásaitok az ünnepi időszakban, amiktől sosem tértek el?

Bármennyire is le vagyok terhelve, nálunk a mézeskalácssütés sosem maradhat el. Nagyon szeretünk sütni, a mézeskalácsokat pedig általában a 15 éves fiam és a 11 éves lányom szokta feldíszíteni úgy, ahogyan nekik tetszik. Minden évben készítünk fadíszeket is, amiket aztán fel is teszünk a karácsonyfára. A lányom nagyon szeret kézműveskedni, ezért általában ő találja ki, pontosan milyeneket alkossunk, és sokszor az ajándékok is kézzel készülnek nálunk. Nagyon boldog vagyok, hogy ezekre most van időnk, mert számomra rengeteget jelent, hogy együtt éljük meg az ünnepi készülődés pillanatait.

Tehát nálatok a mézeskalács a karácsony elengedhetetlen része. Van még olyan étel vagy édesség, ami sosem hiányozhat az ünnepi asztalról?

Szeretjük a kakaós kalácsot, de nagy kedvencem még a diós-mákos sütemény, amit általában anyósom szokott elkészíteni. Horgászcsaládból származom, és úgy nőttem fel, hogy sokszor volt otthon halétel, úgyhogy a halászlevet is nagyon szeretem. A családom viszont nem annyira, ezért itthon én nem szoktam főzni. Édesanyámtól vagy a barátnőmtől viszont mindig kapok néhány adagot, így nem marad ki az sem. Mindig kerül az asztalra töltöttkáposzta is, igaz, mi disznóhús helyett pulykával készítjük el, de így is nagyon finom. A hagyományhoz híven pedig szilveszterkor lencsét fogyasztunk.

Idén jószolgálati nagykövetként segíted a közmédia Jónak lenni jó! karitatív akcióját, most a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének szerveztek gyűjtést. Mit szóltál, amikor felkértek a feladatra?

Bár ezt a tisztséget először töltöm be, a Gyermekmentő szolgálatnak lassan 20 éve vagyok tagja, ami azt jelenti, hogy eddig minden évben amikor csak ráértem, előtérbe helyeztem, hogy karácsonykor a zenekarommal, a Szeleburdi Meseszínházzal fellépést szervezzünk az Országházba hátrányos helyzetű gyermekeknek. Négy-öt órán át jöttek, mi pedig énekeltünk és meséltünk nekik. Nagyon nagy örömmel fogadtam, amikor felkértek jószolgálati nagykövetnek.

Emlékszel, mit csináltál abban a pillanatban, amikor felkerestek?

Igen, ezzel kapcsolatban van is egy történetem. A családunk egyik nagyon kedves barátja éppen egy videót mutatott egy vak kislányról, aki egy külföldi tehetségkutatóban énekelt egy gyönyörű dalt, ami arról szólt, hogy szeretné, ha visszakaphatná a látását, és ha megnyerné a versenyt, a pénzből megoperáltatná a szemét. A videóban bemutatták azt is, hogyan jár iskolába, hogyan éli a mindennapjait gyengénlátóként. Nagyon meghatódtam a felvételen, és pont azután, hogy vége lett, ránéztem a telefonomra és láttam, volt egy nemfogadott hívásom. Visszahívtam a számot, és ekkor derült ki, hogy felkértek a kampány jószolgálati nagykövetének.

Mit jelent számodra ez a kezdeményezés?

Azáltal, hogy megnéztem az előbb említett videót, ismét ráébredtem, hogy azt, ami számunkra, látó embereknek természetes, a gyengénlátók számára mindig kihívás. Az én feladatom, hogy rájuk irányítsam a figyelmet, hogy ők legyenek most a kedvezményezettek. Nemrég elmentem a Vakok Intézetébe, ahol együtt sütöttem a végzős pék hallgatókkal. Különleges élmény volt látni, hogyan dolgoznak, valamint azt, milyen eszközök segítik őket abban, hogy teljes értékűen élhessék a mindennapjaikat. A Jónak lenni jó! ma már egy brand, egy fontos kezdeményezés, az adományok pedig biztosan oda kerülnek, ahova kell.

Pontosan mik a feladataid jószolgálati nagykövetként?

Ahogy említettem, az én feladatom, hogy felhívjam minél többek figyelmét arra, hogyan és milyen körülmények között élnek, valamint milyen kihívásokkal szembesülnek nap mint nap a hátrányos helyzetű embertársaink, ebben az esetben a vakok és a gyengénlátók, hiszen idén őket segítjük. Általam bepillantást nyerhetnek a mindennapjaikba, ezzel pedig érzékenyebbé válhatnak.

A gyerekeket sokszor nehéz rávezetni a jótékonykodás fontosságára, te mivel motiválod a sajátjaidat?

Azt gondolom, a leghatásosabb és leghatékonyabb nevelési mód az, ha a gyerekek a szüleik példáiból tanulnak. Persze hiszek a szavak erejében is, de a tettekben és a helyes példamutatásban még inkább. Ha a gyerekeim azt látják, hogy számomra fontos a jótékonykodás, és teszek is ezért, akkor nekik is ez lesz természetes. Anyaként azért tartom fontosnak, hogy nemes ügyek mellé álljak, mert hiszek abban, hogy tudjuk egymást és a gyerekeinket inspirálni, valamint motiválni. És ez lehet akár olyan, mint egy pillangó effektus: ha sokan összefogunk és egy közös ügyért dobban a szívünk, óriási hatást tudunk elérni.

November 26-án került sor a Játékszín falain belül Peller Mariann Szerelemszövetség című regényének bemutatójára, melynek apropóján Szabados Ágnessel beszélgettünk.

Leadfotó: Jónak lenni jó!

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Bebizonyosodott, hogy Krausz Gábor és Mikes Anna kapcsolatát semmi sem tudja megrendíteni. Valóban szerencsések lehetnek, hogy egymásra találtak.
Fashion&Beauty
Azt gondolnánk, hogy a magas nőknek nem jelent kihívást a mindennapi öltözködés, mert modell alkatuknak köszönhetően szinte bármit felvesznek, az divatosan áll nekik. Pedig ez nem így van, az egyik...
Lifestyle
A Mérleget ma hatalmas csalódás éri. Napi horoszkóp!