Magyar férfi rabolta el Frida Kahlo szívét: ő volt a világhírű festőnő nagy szerelme, akivel tíz évig csalta a férjét

Mexikó egyik legismertebb festőjének, Frida Kahlonak egyedülálló munkáit szerte a világon ismerik, ahogyan az is közismert tény, hogy számos szeretője volt – köztük egy magyar származású férfival is viszonyt folytatott.

Kapcsolatuk túlmutatott a testiségen

Frida Kahlo 1907. július 6-án látta meg a napvilágot: apai nagyszülei erdélyi zsidók voltak, akik Németországba települtek át. Innen érkezett Mexikóba apja, Guillermo Kahlo fényképész, aki egy spanyol-indián származású nőt vett feleségül, négy lányuk közül a harmadik volt a majdani festőnő. Jobb lába hatévesen gyermekbénulás miatt deformálódott, az egyébként sem köznapi lány ezért szívesen bújt férfiruhába vagy hosszú mexikói szoknyába. S bár a családnak sosem volt pénze, Frida elit középiskolát végzett és orvosnak készült, 1925-ben azonban egy buszbalesetben súlyos gerincsérülést szenvedett, amelynek következményeit soha nem heverte ki: hónapokig feküdt gipszfűzőben, az unalom és a fájdalom elől menekülve kezdett festeni – előbb tükör segítségével önarcképet, majd mindenkit maga körül. Hamarosan a 20. századi Mexikó egyik legemblematikusabb alakja lett, ráadásul ő volt az első (ráadásul női) festő, aki leplezetlenül ábrázolta a női testet, a szexualitást, azokat az élményeket, szenvedéseket, amelyeket csak a nők élhetnek át. Élete tele volt izgalmakkal, fájdalmakkal, no és persze szenvedélyes, viharos szerelmekkel – örömmel vetette bele magát a kalandokba mindkét nemmel, azt azonban csak kevesen tudják, hogy egy magyar férfi is a szeretői között volt. Részletek a galériában!

Frida 1928-ban csatlakozott az önálló mexikói kultúra megteremtését célul kitűző baloldali művészek csoportjához. Itt ismerkedett meg a nála huszonegy évvel idősebb Diego Rivera festővel, akihez 1929-ben férjhez ment – 1939-ben elváltak, de a következő évben újra összeházasodtak.
Kattints a további képekért!

John F. Kennedy és felesége, Jackie mindig is azt próbálták mutatni a nyilvánosság előtt, hogy házasságuk tökéletes, azonban ez közel sem volt így - az elnök igazi nőfaló hírében állt, így nem vetette meg a titkos viszonyokat és légyottokat sem.

Leadfotó: Getty Images

Oldalak