#filternélkül: Halász Évi, az életmód blogger, akinek módszerét Erdélytől Sanghajig követik

Az Anyaként is fitten blog szerzőjével az elmúlt évek sikereiről beszélgettünk. Története remek példa arra, hogy valaki három kisgyerek mellett is kiteljesedhet a munkájában, szoríthat időt a rendszeres mozgásra és odafigyelhet az egészségtudatos táplálkozásra is. Nem véletlen, hogy közel 20 ezres követőtábor áll mögötte.

#filternélkül - Interjúsorozat Magyarország legmenőbb influencereivel

Véleményvezérek, akiket százezrek követnek. Divatos ruhák, luxuskozemtikumok, drága éttermek és lélegzetelállító utazások - dolgok, amelyekről a legtöbben csak álmodozunk. Igazán jó influencernek lenni azonban nem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik. Új sorozatunkban hazánk leghíresebb vloggereit, youtubereit és Instagram modelljeit kérdezzük arról, mi a valóság, amit a filterek elrejtenek.

Aki kérdez: Lakatos Melinda

Édesanya, blogger, receptkönyv-szerző

Hogyan lesz egy háromgyerekes anyukából nemzetközi hírű életmód blogger? Farkas-Halász Évi nem csinál titkot a sikeréből: már hosszú évek óta kitartóan kutatja, hogyan élhetünk egészségesen, de önsanyargatás nélkül - ez a cél pedig az anyai feladatok mellett sem szorult háttérbe. Kezdetben még csak hobbi szinten tevékenykedett a témában, és a saját maga egészsége volt a fókuszban, majd mikor az első kislányával volt várandós, megfogalmazódott benne, hogy másoknak is szeretne segíteni tanácsaival. A gyerekei születése előtt ügyvezetői asszisztensként dolgozott egy nemzetközi szállítmányozási vállalat győri fiókjában, a kismama évekre pedig átvitte az itt megszerzett lendületet: nem teltek tétlenül a napjai, blogolni kezdett.

Most már öt éve, hogy megszállott őszinteséggel ír tapasztalatairól blogján, az Anyaként is fittenben, közben már három tündéri gyermek édesanyja lett és manapság receptkönyv-szerzőként és vállalkozóként tevékenykedik. 2008 óta életének meghatározó része lett az egészséges életmód, gasztronómia, az utóbbi öt évben pedig az írás is. A témák, amelyekben véleményt alkot vagy segítséget nyújt, nemcsak őt, hanem nagyon sok magyar nőt érdekelnek, így nem csoda, hogy hamar nagy közönségre talált: ma már közel 20 ezren követik őt az Instagram-oldalán.

A legtöbben receptejire kíváncsiak, hiszen olyan egészséges és alakbarát finomságokat készít, amelyekkel az életmódváltás inkább az odafigyelésről, mintsem az önsanyaragtásról szól. Tudja, milyen olyan testben élni, ami a "levegőtől is hízik", éppen ezért szeretné támogatni mások életmódváltását tapasztalataival, hiszen ép testben lehet csak ép a lélek is - egy anyuka esetében ez pedig kiemelten fontos.

Mielőtt édesanya lettél volna, milyen volt az életviteled? Milyen értékeket hozol otthonról a táplálkozás és a mozgás tekintetében?

Világéletemben pörgős, életvidám ember voltam, gyerekként tipikusan az a fajta, aki nem is gyalogol, hanem szalad, aki egy percre nem bír nyugton maradni. Már egészen kiskoromban beírattak a szüleim művészi tornára, innen ered a mozgás szeretete. Mindig is fontosnak tartották a szüleim, hogy mozogjunk a testvéremmel, így mindig sportoltunk valamit. Általános iskolában táncra jártam, majd kosárlabda edzésekre, gimnáziumban kézilabdáztam és nyaranta lovagoltam, majd már felnőttkorban jöttek a különböző edzőtermi edzések. Szerető családból jövök, ahol fontos volt az együtt töltött idő, a közös étkezések. Nálunk mindenki remek szakács a családban, de sajnos elég hízékony voltam mindig is, úgyhogy hamar meglátszódtak a finom falatok.

Hogyan sikerült rátalálnod arra az útra, ami egészséges, de nem jár önsanyargatással, lemondással?

Gimnázium után felkerültem Budapestre, ahol öten laktunk együtt. Sajnos nem a legegészségesebb életvitel szerint éltem akkoriban, keveset mozogtam, viszont sokat ettem gyorséttermekben. Egy év után eljött egy pont az életemben, amikor tudatosult bennem, hogy ez így nem mehet tovább, ennek nem lesz jó vége. 2008-ban váltottam teljes életmódot egy akkori lakótársam segítségével, azóta tudatosan, egészségesen étkezem, és rendszeresen sportolok. Már nem vágyom napi szinten cukrászdába, nem élem meg lemondásként, mert minden új szokásom beépült az életembe, így már nekem ez a természetes.

Mi volt a legfőbb motivációd, amikor összeállítottad az új rendszert, ami szerint élsz?

Az egészségem. Az egészségnél nincs fontosabb, mert ha az van, minden van!

Évek óta vezeted nagy sikerrel az Anyaként is fitten blogot. Hogyan jött az ötlet, hogy megoszd a tapasztalataidat másokkal?

Viszonylag régen, már 8 éve regisztráltam az Instagramra - innen ered minden, de a korai időszakban csak pár képet osztottam meg, nem volt tudatos az ottlétem. Később elkezdtem kísérletezni reform alapanyagokkal, és szépen lassan kialakult. Először csak pár egyszerűbb egészséges süteményreceptet osztottam meg a követőimmel, majd egyre több és több posztot szerettek volna az olvasóim. Miután várandós lettem az első kislányommal, azután regisztráltam a Blog.hu-ra, majd jött a Facebook és a YouTube.

Tartalomgyártóként hogyan élted meg, amikor a blogolás mellett több platform jelent meg a neten, ahol terjeszthetted a missziódat?

Amennyire áldás, olyannyira kell figyelnem arra, hogy néha pihenjek is. Mindent én kezelek, a leveleimen át a közösségi oldalakig, amit alapvetően egy remek dolognak tartok, de odafigyelek, nehogy beszippantson.

Rengeteg gasztro témájú tartalom van a magyar közösségi médiában is. Szerinted a te profilod vagy üzeneted miben tér el a többitől? Miben tud más lenni?

A közvetlenségem és az életszemléletem tudnám kiemelni, illetve, ha konkrétan a gasztrót említjük, akkor pedig azt, hogy egészséges finomságok találhatók meg az oldalamon, amit bárki, de tényleg bárki el tud készíteni. Szeretem szépen megkomponálni az ételfotóim is, az évek alatt kifejlődött egy stílusom, ami alapján fotózom az elkészült ételeket. A közösségi média felületeimen már nem csak a gasztro vonal található meg a profilomon. Érintem az anyaság témakörét, hogy miután anyukák lettünk sem kell lemondanunk az álmainkról, sőt, határ a csillagos ég. A világ dolgairól is meg szoktam osztani gondolataim, továbbá szeretném motiválni a követőim az egészséges életmódra, és örülnék, hogy az oldalam egy olyan hely lenne, ahol minden békés, ahol feltöltődnek a képeim és a bejegyzéseim által.

A blogon is voltak rendszeres olvasóid, de az Instagramon közel 19 ezer követőd van. Hogyan érintett, hogy ennyien figyelnek rád?

Néha elgondolkodom, hogy többen követnek, mint amennyien a szülővárosomban laknak. Boldoggá tesz, hogy ennyi ember tartja értékesnek az oldalam és nagyon hálás is vagyok értük.

Egy receptes könyv kiadása költséges, bonyolult, a legtöbbeket eltántorítják tőle. Miért érezted fontosnak, hogy megszülessen ez a kiadvány?

Az álmok azért vannak, hogy megvalósítsuk őket. Amikor nekem még csak a képzeletemben szerepelt a könyv, a követőim már akkor feltették nekem a kérdést, hogy mikor lesz saját receptgyűjteményem. Nagy löketet adott, hogy sokan érdeklődtek felőle, így tudtam, hogy van értelme kiadnom egy ilyen könyvet. Azt meg már az álmaimban sem gondoltam volna, hogy mennyi embernek fog örömet okozni, születésnapi bulin meglepetésként, vagy hogy Shanghajtól kezdve Erdélyig milyen sok háziasszony polcán lesz megtalálható. Leírhatatlan boldogság ez nekem.

A lányaidnál mennyire tudod olyan következetesen betartani az életmóddal kapcsolatos elveidet, mint önmagadnál? Hol a határ a gumicukor és a spenót között?

Nálunk nincs az étkezésben vasszigor, egy szabály van, hogy mindent meg kell kóstolni, és ha nem ízlik, nem erőltetjük. Szerencsére nagyon szeretik a gyümölcsöt, zöldséget, tudják, hogy egészséges, miért jó ha fogyasztjuk, sokat szoktam a két nagyobb lányommal erről beszélgetni az ő kis szintjükön. A példamutatásban hiszek, nem a tiltásban.

Szerinted melyek a harmonikus, kiegyensúlyozott életmód legfontosabb lépesei?

A lelki-testi egyensúly megtalálása, rendszeres testedzés, és a tudatos táplálkozás, ami nem egyenlő az önsanyargatással. Élvezzük az ízeket, az ételeket és figyeljünk a testünk jelzéseire.

Milyen visszajelzéseket kapsz a követőidtől? Mennyire közvetlen a többi anyukával a viszonyod?

Nagyon szerencsés vagyok, mert egy-két negatív kommentet leszámítva nagyon jó kis közösség alakult ki az évek alatt az oldalaimon. Nem csak a bloggert látják bennem, sokan kérnek tőlem tanácsot, rengeteg kedves üzenetet kapok, és pl. nem egy anyuka mondja el nekem először, hogy babát vár, nagyon jólesik, hogy ennyire megbíznak bennem és kvázi barátnőként tekintenek rám.

Mi a terved hosszabb távon az internetes jelenléteddel?

Bízom benne, hogy értéket tudok adni és teremteni, hogy pozitív szemléletet és motivációt tudok nyújtani az olvasóimnak, és mindig találni fognak nálam olyan tartalmat, ami feltölti őket. Továbbá most már kezd hagyomány lenni nálam, hogy minden évben kijövök egy meglepetéssel, tavaly ez volt a receptkönyvem, idén az Öröknaptáram. Hogy a következő mi lesz; egyelőre a jövő titka.

Ha jelen vagy a közösségi médiában, akkor szinte biztos, hogy már te is használtad a szialidia nevű felhasználó ötletes és bátorító üzeneteit és GIF-jeit. A fiatal világutazó, aki legalább annyira elkötelezett a művészetek, mint az emberek megsegítése iránt, őszinte mélyinterjúban mesélt motivációiról és jövőbeli terveiről.

Leadfotó és fotók: Halász Évi

Oldalak