Elhunyt a legendás sorozatsztár, a Kórház a város szélén főorvosa

Josef Abrhámot Blazej doktorként zárta a szívébe milliónyi tévénéző. Az egyik legnépszerűbb cseh színész 82 éves volt.

Elhunyt Josef Abrhám

A cseh színészt 82 éves korában érte a halál hétfő este – írja az atv.hu. Josef Abrhám legismertebb szerepe a hetvenes években játszott, a magyar televízióban is nagy sikerrel sugárzott Kórház a város szélén-tévésorozat Blazej doktora volt. Bár drámai és vígjátéki szerepekben egyaránt szerette a közönség, az említett tévésorozattal szerezte legtöbb rajongóját. Az 1978 és 1981 között futó szériához 2003-ban készült egy Kórház a város szélén húsz év múlva című évad is.

Abrhám a prágai Színművészeti Akadémia (DAMU) színházi karán tanult. 1962-től három évig játszott a prágai Na Vinohradech Színházban, majd a híres Cinoherni klubhoz szerződött, amelynek 1992-ig az egyik legnépszerűbb színésze volt. Ezután rövid ideig a prágai Nemzeti Színházban is dolgozott, de 1994 után rendszeresen már nem lépett színpadra.

A cseh közönség elsősorban filmes és televíziós szerepei miatt szerette, filmes és tévéfilmes pályafutása már a hatvanas években elkezdődött. Vera Chytilová, a cseh újhullám rendezőjének Mennyezet című diplomafilmjével debütált 1961-ben. Később Játszott Jiri Menzel Koldusopera és Őfelsége pincére voltam című alkotásaiban is. Utolsó filmjei között volt 2011-ben a Václav Havel darabjából készült Odchazeni című politikai szatíra és Az Úr angyala 2 című, 2016-ban bemutatott vígjáték, amelyben Szent Józsefet alakította. 2020-ban színészi pályafutásáért Thália-díjjal tüntették ki.

Abrhám szívpanaszai és egyéb betegségei miatt az utóbbi években tolószékbe kényszerült. Felesége, a színésznő Libuse Safrankova, akit a magyar nézők mások mellett a Hóvirágünnep vagy Az én kis falum című Jirí Menzel-filmből ismerhetnek, 68 évesen, tavaly júniusban halt meg.

Leadfotó: facebook.com/DVTV.cz

Oldalak