Elhunyt Ivan Reitman, a Szellemirtók és az Ikrek rendezője

Reitmant 75 esztendősen, kaliforniai otthonában érte a halál. A híres amerikai rendező-producer a nyolcvanas-kilencvenes években megannyi tengerentúli sikerfilm megszületésénél bábáskodott.

Örökre elment a nyolcvanas évek legendás rendezője

Hetvenöt esztendős korában, kaliforniai otthonában meghalt Ivan Reitman amerikai rendező-producer, akinek nevéhez olyan nagysikerű tengerentúli mozik kötődtek, mint a Szellemirtók első és második része; az Ikrek; az Ovizsaru; a Junior vagy épp a Hat nap, hét éjszaka.

"Családunk mély fájdalommal veszi tudomásul a kiváló férj, apa és nagyapa váratlan távozását, aki mindig arra tanított bennünket, hogy értékeljük az élet csodáját" - tudatták közleményükben a néhai rendező gyermekei, Jason Reitman, Catherine Reitman és Caroline Reitman. "Megnyugtató számunkra, hogy azok az alkotások, melyeket filmkészítőként letett az asztalra, rengeteg ember életébe hoztak boldogságot és kacagást. Bár gyászunk a magánügyünk, reméljük, hogy azok, akik ismerték, mindig emlékezni fognak rá a filmjei révén" - tették hozzá a megrendült családtagok.

Reitman Komáromban, az akkori Csehszlovákia területén született 1946-ban. Édesanyja túlélte a holokauszt borzalmait, édesapja csatlakozott az ellenálláshoz. A család akkor menekült el Csehszlovákiából, amikor a kis Ivan mindössze négyéves volt. Kanadába költöztek, és a fiatal tehetség később 12 ezer dollárból, mindössze kilenc nap leforgása alatt készítette el Cannibal Girls című moziját, melyre már a filmszakma is felfigyelt.

Legnagyobb szakmai sikere az 1984-es Szellemirtók: a természetfeletti elemekkel tűzdelt komédiában olyan nagyágyúk játszottak, mint Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver vagy Rick Moranis. Reitmannek ugyanakkor óriási szerepe volt abban, hogy a korábban akcióhősként ismertté vált Arnold Schwarzenegger a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a vígjátékok felé vette az irányt. Az Ikrek, a Junior és az Ovizsaru mind-mind az Osztrák Tölgy komikusi vénájára épített - előbbi két filmben Schwarzenegger partnere Danny DeVito volt. Reitman fia, Jason Reitman az elmúlt évtizedekben maga is sikeres mozidirektorrá vált.

Fotó: Theo Wargo / Getty Images

Oldalak