Gyász: Elhunyt a Gyűrűk ura írójának legkisebb fia, Christopher Tolkien

Cristophernek jelentős szerepe volt a Gyűrűk ura kiadásában.

Gyász

Elhunyt a Gyűrűk Ura legendás szerzőjének, J.R.R. Tolkiennek legkisebb fia, Christopher Tolkien. Az örökös csütörtökre virradóra halt meg egy kórházban a dél-franciaországi Draguignanban. Apja halála után rendezte sajtó alá addig kiadatlan műveit, és minden erejével azon dolgozott, hogy édesapja életműve fennmaradjon az utókornak. Christopher Tolkien halálhírét a Tolkien Társaság is megerősítette, amely "Középfölde első tudósának" nevezte méltatásában a 95 évesen elhunyt irodalmárt - számolt be róla pénteken a BBC News. A Társaság méltatásában hangsúlyozta a gigantikus munkát, amelyet Christopher J. R. R. Tolkien hagyatékának gondozásával, műveinek kiadásával végzett, s amellyel segített apja nagyszerű látomását, gazdag és összetett mitológiáját eljuttatni a közönséghez.
"Ablakot nyitott számunkra Tolkien alkotói világába, tudományos kommentárokkal látta el azt, s ezzel lehetővé tette, hogy jobban megértsük Középföldét" - fogalmazott Dimitra Fimi Tolkien-kutató.

Jelentős szerep

Christopher apja harmadik, legfiatalabb fiaként Leedsben született és Oxfordban nőtt fel. A második világháborúban a Királyi Légierőnél szolgált, majd az Oxfordi Egyetem tanára lett. Christophernek jelentős szerepe volt a Gyűrűk ura regényben, ő rajzolta ugyanis apja 1950-es években kiadott A Gyűrűk Ura-trilógiájához Középfölde térképét. Később ő lett a Tolkien-hagyaték irodalmi végrehajtója, apja Középfölde világában játszódó több munkáját posztumusz ő adta ki 70 doboznyi, korábban nem publikált kézirata alapján.

Leadfotó: 123rf
Forrás: MTI

Oldalak

Szólj hozzá Te is!