Elhunyt Dean Stockwell színész, Hollywood aranykorának egyik utolsó nagy tanúja

Gyerekszínészként kezdte karrierjét, forgatott Elia Kazannel, játszott két Columbo-epizódban, a Dűnében, de A Beverly Hills-i zsaru második részében, sőt Robert Altman és Coppola alkotásaiban is láthattuk.

Hetven és a nagyvásznon és a kisképernyőn

85 éves korában elhunyt Dean Stockwell Oscar- és Emmy-jelölt amerikai színész, akit a nagyközönség gyermekkora óta ismerhetett, hiszen hétéves korában már megcsillogtatta tehetségét. Több mint hetvenéves karriert tudhatott maga mögött halála előtt: 1947-ben már Elia Kazan emlékezetes társadalmi drámájában, az Úri becsületszóban foglalkoztatták Gregory Peck oldalán (alakítását Golden Globe-díjjal jutalmazták), de játszott Frank Sinatra és Gene Kelly partnereként is. Fiatal felnőttként aztán a Broadway-n is bemutatkozhatott, a Hosszú út az éjszakába című Sidney Lumet-filmben is láthattuk, csakúgy, mint két Columbo-epizódban (az 1972-es A döntő játszmában és az 1975-ös Zavaros vizeken című fejezetben).

Stockwell olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Robert Altman (A játékos, 1992) vagy Francis Ford Coppola (Az esőcsináló, 1997), de Wim Wenders Párizs, Texas című kultikus művében éppúgy láthattuk, mint David Lynch Kék bársonyában. A Beverly Hills-i zsaru második részében is felbukkant, később pedig az 1997-es Az elnök különgépében, majd a 2004-es A mandzsúriai jelöltben szerepelt. A televízióban a Quantum Leap (1989-1993) című science-fiction sorozat révén aratott komoly sikert.

A hollywoodi színészt gyászolja felesége, Joy, valamint két gyermekük, Austin és Sophie Stockwell.

Fotó: Profimedia - Red Dot

Oldalak