Sztárok

Szanatóriumba került, ahol kényszerzubbonyt is adtak rá: rákapott az italra és a megélhetésért küzdött a legendás színész

Buster Keaton az amerikai némafilmkorszak neves és meghatározó képviselője volt, a hangosfilm bevezetése miatt azonban színészi pályafutása hamar megbicsaklott. Élete utolsó évei méltatlan körülmények között teltek, hosszú ideig szenvedett súlyos betegségben...

Siker és bukás

Joseph Frank Keaton a Kansas állambeli Piqua-ban látta meg a napvilágot 1895. október 4-én, varietészínész szüleinek harmadik, legkisebb gyermekeként. A Buster becenevet a családi legenda szerint hat hónapos korában egyenesen Harry Houdinitől kapta: amikor legurult egy lépcsőn a színházban, a magyar származású bűvész azt mondta a szülőknek: "Micsoda potyogós (Buster) gyereketek van ". A becenév ezután rajta ragadt, és három éves korában két testvérével együtt így is lépett először a varietészínpadra. Tizenéves koráig együtt dolgozott a szüleivel, a színpadon akrobatikus jelenetekkel vegyített bohózatokat adtak elő, majd 1917-ben otthagyta a családi produkciót, mert feszültté vált viszonya alkoholista apjával. Ennek az évnek a végén megismerkedett a komikus Fatty Arbuckle-lal, s ez a találkozás Buster egész további sorsát meghatározta: rálépett a siker felé vezető útra, óriási népszerűségre tett szert, ám a hangosfilm megjelenése végül mindent megváltoztatott. Részletek a galériában!

A színészt Fatty meghívta, hogy legyen partnere egy, a Comique Film Corporation számára készülő alacsony költségvetésű filmvígjátékban. A mozinak sikere volt, és ezzel megalakult az a duó, amely aztán némafilm-burleszkekben főszerepek egész sorát játszotta. Az új művészeti ág által elvarázsolt Keaton hamarosan saját maga számára írta a filmszerepeket, sőt rendezőasszisztensként a készítésben is részt vett. Bár a szakmában egy idő után útjaik szétváltak, a magánéletben Fatty élete végéig közeli barátja maradt.
Kattints a további képekért!

Audrey Munsonnak mindene megvolt, amire egy nő vágyhat, ám a siker, a pénz, a csillogás és a szépség ellenére végül méltatlan körülmények között, magányosan és elfeledve halt meg.

Leadfotó: John Springer Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Oldalak

Sztárok
Fashion&Beauty
Valószínűleg te sem szoktad rendszeresen ellenőrizni sminktermékeid lejárati dátumát – nem vagy egyedül. Nem is gondolnánk viszont, milyen fontos lehet egyes termékek esetében.
Sztárok
Sydney van den Bosch-t 2013-ban ismerhettük meg a Miss World Hungary szépségversenyen, azóta pedig sikert sikerre halmoz, többek között modellként, influenszerként és a TV2 Szerencsekerék...
Fashion&Beauty
Rengeteg új nadrágtrend látott napvilágot a napokban. A kengyeles cicanadrágok például fénykorukat élik, de egy másik darab is visszajött a divatba.