Sztárok

Borzalmas, ami vele történt: mindössze 22 éves volt a világhírű énekes, amikor egy tragikus repülőgépbalesetben életét vesztette

Már 63 éve, hogy a világ elvesztette a zenészt, aki később számos hírességet inspirált munkásságával – Buddy Holly hatása oly nagy volt a zenei világra, hogy talán még ő sem gondolta volna anno, hogy karrierjének mekkora jelentősége lesz a későbbiekben.

Maga volt a zene

Buddy Holly amerikai énekes, dalszerző a rock and roll úttörője volt, azonban karrierjét éppen pályafutása csúcsán derékba törte egy repülőgépbaleset – a katasztrófa nem csak azért volt szörnyű, mert mindenki életét vesztette, amikor a gép lezuhant, de 1959. február 3-at annak a napnak is tartják, amikor meghalt a zene. Buddy alig két éves pályafutása alatt ugyanis olyan zenészeket inspirált, mint Bob Dylan, Elvis Presley, a The Beatles, Elton John vagy éppen a The Rolling Stones, de Szörényi Levente is bőven merített ihletett Holly munkásságából. Elmondható tehát, hogy Amerika és az egész világ egy olyan tehetséges figurát veszített el azon a végzetes napon, akikből csak kevés születik a világon. Buddynak ugyanis a vérében volt a zene: muzikalitását édesanyjától, Ellától örökölte, ahogyan testvérei is, akik megtanították Hollyt gitározni. A család annyira imádta a zenét, hogy Buddy nővére például minden este duettet énekelt anyjával a zongora mellett, vasárnap pedig mindannyian összegyűltek a helyi baptista templomban, ahol az egész család énekelt. 11 éves korában aztán Buddy is elkezdett zongoraleckéket venni, de hamar rájött, hogy az ő világa inkább a gitár: az elektromos verzió után átváltott az akusztikusra, majd 1949-ben találkozott Bob Montgomeryvel, aki szintén gitározott, de emellett country zenéket is énekelt, így a két fiatal úgy döntött, hogy Buddy and Bob néven együtt kezdenek el zenélni – így indult Holly tragikusan rövid, de annál meghatározóbb karrierje.

Lapozz a részletekért!

Oldalak

Sztárok