Tragikusan fiatalon vesztette életét: gyógyíthatatlan kórban szenvedett a legendás énekes, kocogás közben ragadta el a halál

Bob Marley tragikusan fiatalon, alig 36 évesen vesztette életét. Énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró és politikai aktivistaként írta be magát a történelembe, nevéhez számtalan örökzöld dal fűződik, köztük a No Woman, No Cry, a One Love, a Buffalo Soldier vagy a Three Little Bird.

A reggae királya

Bob Marley születésnapját csak hozzávetőleg ismerjük, mivel Jamaicában akkoriban nem volt divatban az anyakönyvek pontos vezetése: az elfogadott dátum 1945. február 6., bár útlevelében április 6. állt. Pályafutását blues-felvételekkel kezdte, de hamar ráérzett szülőföldje hangjaira. Még tizenévesként összehozta a Wailers együttest, amelyben a műfaj két másik legendája, Peter Tosh és Bunny Livingstone is zenélt. Jóllehet volt néhány helyi sikerük, túl messzire nem jutottak, így a feloszlás mellett döntöttek. Marley egy ideig Amerikában egy autógyárban dolgozott, majd hazatérve újjáalakította a Wailerst, élete pedig ekkor vett új irányt. Részletek a galériában!

A reggae gyökereit kutatva rátalált az etiópiai eredetű rasztafari szektára, amely az abesszin császárban látja a megváltót; jellegzetes viseletük a fürtökbe font haj. A Wailers nem érte be a szórakoztatással, fellépett az elnyomottak, a szegények érdekében, a hitről és a szabadságról énekelt (ebbe beletartozott a marijuana fogyasztásának szabadsága is), 1972-ig több mint kétszáz dalt rögzítettek.
Kattints a további képekért!

Amerikából indult, de franciaként élt és halt meg a feltűnő szépségű színésznő, Jean Seberg, aki saját kezével vetett véget az életének mindössze negyvenegy évesen.

Leadfotó: Michael Ochs Archives/Getty Images

Oldalak