Sztárok

Képtelenek voltak elválni egymástól: önként dobta el magától az életet a legendás magyar író felesége, megindító, miért döntött így

A legendás székely mesemondó, Benedek Elek varázslatos történetein generációk nőttek fel, páratlan életműve pedig mindenki számára jól ismert – azt azonban csak kevesen tudják, milyen tragikus körülmények között ért véget a magyar gyermekirodalom egyik megteremtőjének élete.

A nagy mesemondó

Benedek Elek 1859. szeptember 30-án látta meg a napvilágot erdélyi Kisbaconban, gyermekként pedig a mindennapjai szerves része volt a székely népmesék és mondák gazdag világa. Szülei gondos nevelésben részesítették, s már általános iskolás korában nyelveket tanult, valamint meséket írt, majd az érettségi után Budapest felé vette az irányt, ahol néhány évvel később bölcsészettudományi karon megszerzett diplomájával a zsebében újságírónak állt – 23 évesen már a Budapesti Hírlap munkatársaként tevékenykedett, s ekkoriban ismerte meg majdani feleségét, meglehetősen szokatlan körülmények között. A váratlan találkozásból hamar szerelem lett, ami 45 éven át töretlen volt közöttük, történetük azonban szomorú és drámai befejezéssel ért véget. Részletek a galériában!

Benedek Elek példás családi életet élt, feleségével, Fischer Máriával több mint négy évtizedig éltek együtt boldog házasságban, hat gyermeket nevelve. A házaspár első találkozása igencsak rendhagyóra sikeredett: az író szivart vásárolt a főnökével, miközben egy cikkel kapcsolatosan vitáztak, amikor a trafikosné sarokban ücsörgő lánya hirtelen átvette a szót, érvelésével pedig teljesen lenyűgözte Eleket.
Kattints a további képekért!

Havas Gertrúd és Bölöni Kiss István kollégák voltak, akik a Mazsola és Tádé című bábfilmen is együtt dolgoztak, de nem csupán a munkakapcsolat kötötte össze őket, hanem a sírig tartó szerelem is.

Leadfotó: Wikipédia
Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
Ne lepődj meg, hogy rosszul alszol, ha még ezen a teszten is elbukik a párnád.
Fashion&Beauty
Ha egyszerűsíteni szeretnéd a divatválasztásaid – akár fenntarthatósági okokból, akár magad miatt – akkor mutatunk egy tökéletes megoldást.
Lifestyle
A Kos szinte mindenkivel összekülönbözik. Napi horoszkóp!