Sztárok

DNS-vizsgálatot végeztek Beethoven hajszálain: rémisztő, milyen betegségekben szenvedett a zseniális zeneszerző

A bécsi klasszika megkerülhetetlen alakja élete utolsó hónapjaiban súlyos fertőzéssel küzdött, de nem ez az egyetlen betegsége, melyről pontos képet vázoltak a szakemberek egy friss kutatás során.

Engedélyt adott az orvosoknak, hogy halála után tanulmányozzák az egészségi problémáit

DNS-vizsgálatot végeztek Ludwig van Beethoven, a 196 évvel ezelőtt elhunyt zeneszerző hajszálain - írja az MTI. Beethoven - akit Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart mellett a bécsi klasszika legjelentősebb alakjaként tartanak számon, jóllehet zenéjében a romantika stílusvonásai is fellelhetők voltak - 1827. március 26-án, 56 éves korában Bécsben hunyt el. Még életében rendelkezett is arról, hogy halála után az orvosok tanulmányozzák egészségi problémáit. A szakemberek "lelkesedése" kétszáz évvel a zenetörténet óriásának halála után sem csappant. Tekints meg galériánkat, azonnal megmutatjuk, milyen eredményre vezetett a DNS-vizsgálat!

A kutatásról a Current Biology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a zeneszerző májbetegségre való hajlama és rendszeres alkoholfogyasztása okozhatott májelégtelenséget, amit széles körben halála okának tartanak. Axel Schmidt, a Bonni Egyetemi Kórház genetikusa, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta, hogy az orvosok számára mindig is rejtély volt, hogy mi okozta egészségi problémáit. A kutatásban Beethoven levágott hajfürtjeinek hajszálaiból nyertek ki DNS-t. Öt hajtincsről gondolták, hogy szinte bizonyosan a zeneszerzőé lehetett. Három további hajtincs eredetével kapcsolatban azonban kétségek merültek fel. Ezek közül az egyikről kiderült, hogy valójában egy nőtől származott.
Kattints a további képekért!

Harmincnégy esztendővel ezelőtt hunyt el a világhírű katalán-spanyol festőművész, akinek életútja legalább annyira sokszínűre és fordulatosra sikeredett, mint szakmai munkássága.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Sztárok
Utazás
Ötszázhetven éve, 1453. május 29-én foglalta el II. (Hódító) Mehmed török szultán Konstantinápolyt, az egykor oly hatalmas Kelet-Római Birodalom fővárosát, amelyet Isztambul néven saját fővárosának...
Lifestyle
A Szűz már ismeri azt a személyt, akiből élete nagy szerelme lesz. Íme, a június előrejelzésünk!
Utazás
Egy, eredetileg a vulkánkitörések és földrengések pontos érzékelése céljából megalkotott kutatóballon detektálta a hangokat a sztratoszférában. Egyelőre még a szakemberek is tanácstalanok.