Az orosz költőnő, aki szembeszállt az egész Szovjetunióval: Anna Ahmatova merészségével teljesen megdöbbentette kortársait

Anna Ahmatovát a mai napig az egyik legnagyobb orosz költőnőként tartják számon, nem véletlenül: egyedi verseivel meghódította az irodalom kedvelőinek szívét, merészségével pedig teljesen megdöbbentette kortársait.

A merész nő

Anna Ahmatova orosz költőnő élete korántsem mondható egyszerűnek: 1889. június 23-án látta meg a napvilágot egy tengerésztiszti család gyermekeként, azonban már korán el kellett kezdenie a tatár nagyanyja családnevét használni verseihez, ugyanis apja ellenállt az akkori szigorú rendszernek. Anna háromszor is férjhez ment, ám egyik házassága sem mondható éppen sikeresnek: első férjét letartóztatták, majd agyonlőtték válásuk után nemsokkal, első házasságából született fia pedig szintén a rácsok mögött végezte, és 10 évnyi kényszermunkára ítélték őt. Második férjétől is hamar elvált, harmadik ura pedig 1953-ban a lágerben meghalt. Még korábban az írónő megfordult Olaszországban és Párizsban is, ezek az utazások pedig nagy hatással voltak későbbi életére és művészetére. Első verseskötete 1912-ben jelent meg, és a Mandelstam vezette akmeista csoporthoz csatlakozott – Mandelstamról azt kell tudni, hogy Sztálin diktatúrájának egyik legismertebb áldozata volt a művészvilágban, ugyanis hangot mert adni nemtetszésének, amit a szovjet rendszerrel szemben érzett. Mivel Anna az ő csoportjához tartozott, nem meglepő, hogy hamar szemet szúrt a Szovjetuniónak.

Lapozz a részletekért!

Oldalak

  • 1
  • 2