Sztárok

Szerelme nyomására fejezte be mesés karrierjét a magyar színésznő: Amerikában is imádták, mégis elfeledve hunyt el

Alpár Gitta kiváló opera- és operetténekesnő, illetve a két világháború közötti időszak ünnepelt filmsztárja volt, aki élete második felét amerikai emigrációban töltötte, s ahogyan hazánkban, a tengerentúlon is sikert sikerre halmozott.

Teljesítette a szeretett férfi kérését

Alpár Gitta 1903. február 5-én látta meg a napvilágot Budapesten egy zsidó származású család lányaként. Már fiatalon megismerkedett a művészetekkel: első énekleckéit zsinagógai kántor-karnagy apjától kapta, majd a Zeneakadémián tanult Hilgermann Lauránál – már ott nagy feltűnést keltett kivételes tehetségével, így senkit nem ért meglepetésként, mikor tanulmányai elvégzése után az Operaház szerződtette, melynek színpadán 1924. január 7-én mutatkozott be Gilda szerepében a Rigolettóban. Alakítása olyan szintű elismerést váltott ki a nézők és a kritikusok részéről egyaránt, hogy hamarosan óriási népszerűségre tett szert, s egy csapásra a közönség kedvence lett. Igazi díva volt, aki szőke hajkoronájával, filigrán alkatával és elbűvölő mosolyával később Hollywoodot is meghódította; részletek a galériában!

Alpár Gittára külföldön is hamar felfigyeltek: mindössze 22 évesen, 1925-ben már Münchenben, két esztendővel később pedig a bécsi Staatsoperben szerepelt, majd 1933-ig a berlini Staatsoper hallgatóit bűvölte el. Miközben Európa sok nagy zenés színpadán vendégszerepelt, néhányszor hazajött egy-egy fellépésre, s főleg operettek és revük primadonnájaként üdvözölhették a budapestiek.
Kattints a további képekért!

A XX. századi színház-, valamint filmművészet meghatározó alakja volt Szörényi Éva, akinek nevéhez klasszikus és modern művekben, tragédiákban, illetve vígjátékokban egyaránt kiemelkedő alakítások fűződnek. A színésznő emellett több mint 50 évig a magyar nyelv és kultúra erősítésének meghatározó személyisége volt Amerikában.

Leadfotó: Hulton Archive/Getty Images

Forrás: Meglepetés

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Véget ért a klubszezon Szoboszlai Dominik számára, mivel sem az Európa-liga, sem az FA-kupa döntőjében nem lép pályára a Liverpool FC. Egy kupát a középpályás azért így is nyert a csapattal.
Lifestyle
A Juno szonda a Jupiter bolygó egyik holdját, az Europát vizsgálta, amikor érdekes felfedezésre bukkant. Emiatt a tudósoknak is leesett az álla!
Sztárok
Hailie Jade Scott neve sokak számára ismerős lehet, különösen mivel édesapja, Eminem már kislánykorában többször beleszőtte nevét dalszövegeibe.