Albert Einstein titkos szerelmei - A képletek mellett a nőkkel is zsonglőrködött a fizikus

A Nobel-díjas tudós a magánéletében valódi playboy volt.

Albert Einstein, zseni és szoknyapecér egyszemélyben

A tudományban párját ritkította, de magánéletében folyton ellentmodásokba került. Vágyott az állandóságra, ugyanakkor nem találta a helyét a házasságban. Albert Einsteint a történetírók a legtöbbször hűvös, érzelmektől távolodó férjként és apaként láttatták, aki életét legszívesebben a munkájának szentelte, családi életével pedig alig törődött. A briliáns tudós valóban magabiztosabban mozgott a matematika és a fizika területén, mint a lélek bugyraiban: a közelmúltban megtalálták közel másfél ezer darabból álló levélgyűjteményét, ami erre enged következtetni. A korábban ismeretlen levelek mélyebb bepillantást engedett nyerni egy zseni elméjébe, aki a hideg tények és a forró érzelmek bipolaritásában folyton eltévedt.

Ron Howard tízrészes dokumentfilmet készített a felfedezés kapcsán, melyben az Oscar-díjas Geoffrey Rush segítségével ismerhetjük meg, hogyan viszonyult a nőkhöz a világ leghíresebb tudósa. Einstein egyébként kétszer is megnősült, először egy korábbi diákját, Mileva Maric-t vette el, majd a saját unokatestvérét, Elsát.

A házasság intézménye azonban nem volt neki való, ígéretét nem tartotta, képtelen volt hű maradni és mindkettőjüket folyamatosan megcsalta. 1922-ben például a berlini irodája volt a színhelye a légyottoknak, amelyeket időről időre különböző hölgyekkel rendezett le ott a rajongott fizikus. Bár a megjelenése nem különösképpen testesítette meg a kor szépségideálját, a nők mégis imádtak a különc zsenit.

A visszaemlékezésből kiderül, hogy már iskolás korában is azzal próbált imponálni a lányoknak, hogy elméjét csillogtatta meg előttük. Zsenialitása miatt folyton a reflektorfénybe került, bárhol is volt éppen, ezzel pedig hamar rabul tudta ejteni a női szíveket. A probléma csak az volt, hogy a viszonyok ingoványos talajnak bizonyultak, ugyanis az emberi lélek - pláne a hölgyeké - nem írható le olyan egyszerűen, mint E = mc2...

További részletek a galériában

Albert Einstein és első felesége, Mileva Marić volt, aki előtt fényes tudományos karrier állt, azonban mikor férje 1901-ben teherbe ejtette, nem tudta többé eredményesen folytatni a tanulmányait.
Kattints a további képekért!

Minden mondatából áradt a bölcsesség, az emberismeret és az életszeretet.

Leadfotó és fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak