Élete egyik legfontosabb részletét titkolta Al Capone - mindenkinek hazudott

A 20. század egyik legnagyobb bűnözője volt, a megtévesztés mestere.

Amerika nagy gengsztere

Lassan elérkezünk Al Capone születésének és - ami azt illeti - halálának évfordulójához is, így e jeles alkalmak apropóján úgy gondoltuk, kicsit felelevenítjük a 20. század egyik legismertebb gengszterének életét. A legendás bűnöző 1899. január 17-én született New Yorkban. A mai szervezett bűnözés alapjait gyakorlatilag ő fektette le, olyan tetteket vitt véghez, melyeknek köszönhetően világhírűvé vált. (Egy kicsit hasonlított Pablo Escobarra, bár azért sokban különbözött is a két karakter.)

Capone már tinédzserként rossz társaságba keveredett, amiből nem is került ki soha. Fiatal korában a mentora az „eredeti” gengszter, Johnny Torrio volt, aki hamar jobbkezévé fogadta őt. Egy jó darabig együtt vezették a Chicago Outfitet, a bandát, ami a szeles város főként déli részét irányította. Miután Torrio 1925-ben visszavonult, Caponéra hagyta a szervezetet. A többi, ahogy mondani szokás, már történelem. Persze a vezér hamar Amerika első számú közellensége lett, köszönhetően bűntetteinek. Egyik leghíresebb ügye az úgynevezett „Valentin-napi mészárlás” volt. Akkoriban Chicagót két bűnbanda uralta: ahogy már említettük, délen Al Capone uralkodott, északon pedig George Moran. Mivel köztudott, hogy két ekkora dudás nem fér meg sokáig egy csárdában, így várható volt, hogy előbb-utóbb valamelyikük el akarja távolítani majd a másikat az útból. Végül Capone csőbe húzta Morant, akinek embereit csapdába csalta és sortűzzel kivégezte 1929. február 14-én.

A keze szinte mindenben benne volt, prostitúciótól kezdve a szerencsejátékokon át egészen az alkoholig. Hamar szert tett 100 millió dolláros vagyonára, keze alatt rengetegen dolgoztak és évekig érinthetetlennek bizonyult. A gengszterkirály hat esztendőn át volt a chicagói csapat góréja. 1947. január 25-én halt meg szívbénulásban Miamiban. Caponét máig az amerikai bűncselekmények ikonikus alakjának tekintik, a férfit, akit sokan csak úgy becéztek: a „Sebhelyesarcú”. Ennek oka is egy külön sztori, amit a következő oldalon folytatunk…

Lapozz!

Fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!