Sztárok

2057 jóslata a kommunizmus idején – 25 éve halt meg Nemes László felesége

Fehér Klára kommunista újságíróként kezdte pályafutását, és az sem volt ritka, hogy megkínozta áldozatait. Pálfordulása akkor kezdődött, amikor megismerkedett a méltán híres íróval, Nemes Lászlóval. Utópisztikus regényében megjósolta, hogy fog kinézni a világ 2057-ben.

A kommunizmus sötétségei

Fehér Klára 1919-ben született Budapesten. Közigazgatási egyetemen tanult, és már egyetemi évei alatt szimpatizált a kommunista eszmékkel, a Szabad Nép munkatársa lett. „Leleplező riportjaival” vált híressé, cikkeiben elszánt dühvel támadta az általa negatívnak tartott jelenségeket, kisebbségeket. 1946-ban a napilapok eltűnt budapesti gyerekekről tudósítottak, és Fehér Klára a zsidókat, cigányokat és orosz katonákat tette felelőssé. Részt vett egy koncepciós perben, ahol a megvádolt Szent-Iványi Domokost egy teljes éjszakán keresztül faggatta, és fejét a falba verte. Kegyetlensége nem ismert határokat!

A szerkesztőségben ismerkedett meg Nemes Lászlóval, akivel első látásra egymásba szerettek. Eleinte mindketten elvakultan odavoltak a kommunista eszmékért, annak ellenére is, hogy kirúgták őket a Szabad Nép szerkesztőségéből. Nemes László így fogalmazott egyik interjújában: „Annyira elvakult voltam, hogy az első letartoztatások és koncepciós perek idején még nem tudtam, nem akartam elhinni, hogy mindez hazugság”

Majd fokozatosan lehullt a lepel, és az 1956-os forradalom után már semmilyen szerkesztőségi munkát nem vállaltak el. Azt mondták, hogy ők többé már nem adják a nevüket kommunista eszmék propagálásához. Fehér Klára riportokkal, színdarabokkal és ifjúsági regényekkel kezdte pályáját. Mai szemmel talán a legérdekesebb regénye A földrengések szigete, ahol megjósolta, hogy mi lesz a jövőben.

fotó: profimedia

Lapozz a folytatásért!

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Kamilla királyné, ahogy a brit királyi család minden tagja, igencsak nehéz időszakon megy keresztül, bár próbálja megőrizni az összeszedettség látszatát, a testbeszéd szakértő szerint nagyon...
Egészség
A rák persze a genetika miatt kialakulhat olyan embereknél is, akik eddig teljesen egészséges életet éltek. Azonban ha háttérbe szorítasz néhány rossz szokást, akkor jóval kisebb az esélye, hogy...
Utazás
Még nem indult be a szezon, de lassan érdemes elgondolkodni, szeretnénk-e szállást foglalni a Balatonnál idén. Annyi biztos, hogy borsosabb árakra készülhetünk, mint tavaly.