Isteni almás pite: Az első harapásnál visszarepít a gyerekkorodba

Mintha csak a nagyi sütötte volna.

Almás pite

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 cs vaníliás cukor
  • zsemlemorzsa
  • csipetnyi só
  • 1 tojássárgája a kenéshez

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • cukor ízlés szerint
  • 2 kk őrölt fahéj
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejfölben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt egy laza tésztát gyúrunk. Ha alaposan összedolgozzuk az egészet, a tésztát két részre szedjük. Először az egyiket nyújtjuk ki, majd vajjal kikent tepsibe fektetjük és kissé belenyomkodjuk. Az alsó tésztaréteget egyenletesen meghintjük zsemlemorzsával, hogy felszívja majd az alma nedvességét és ne áztassa el a tésztát. Ezután rárétegezzük az cukorral, a fahéjjal és a citrom levével elkevert, kinyomkodott almatölteléket, amire ráfektetjük a második rész, kinyújtott tésztát. A süti tetejét megszurkáljuk villával, hogy sütés közben tudjon belőle távozni a gőz. A tetejét megkenjük a tojássárgájával, majd kb. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

További almás finomságokért lapozz!

Fotó, leadfotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!