Virág, mégsem nyúltáp – Sült töltött cukkinivirág olaszosan

Tombol a cukkini szezon, a piacok roskadoznak a sokoldalú zöldségfélétől. A cukkinit legtöbbször grillezve, rántva, esetleg krémlevesként fogyasztjuk, pedig bőven van még benne potenciál. Kóstoltad már a cukkinivirágot? Magyarországon még kevésbé elterjedt, de szezon idején termelői piacokon olykor ki lehet fogni. Íme egy hétvégi recept.

Sült töltött cukkinivirág

Hozzávalók:

  • 8-10 db cukkinivirág
  • napraforgóolaj a sütéshez

A tésztához:

  • 1 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 200 ml hideg víz

A töltelékhez:

  • 25 dkg ricotta
  • 15 dkg kecskesajt
  • 1 db citrom leve
  • ½ chili paprika, aprítva
  • 1 marék friss menta, aprítva

Az öntethez:

  • 2 db érett paradicsom, magozva, aprítva
  • 2 ek. olívaolaj
  • kevés menta, aprítva

Elkészítés:

  1. Készítsük el a palacsintatésztát. Egy keverőtálban keverjük össze a tojást, a lisztet és a szódabikarbónát. Folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, keverjük simára. Tegyük félre.
  2. Egy külön keverőtálban keverjük össze a töltelék hozzávalóit, ízlés szerint fűszerezzük. Tegyünk ugyanígy az öntettel.
  3. Óvatosan nyissuk fel a cukkinivirágokat és kanalazzuk bele mindegyikbe a tölteléket. A virágokat a szirmok visszahajtásával zárjuk le.
  4. Egy edényben vagy olajsütőben forrósítsuk fel az olajat. A megtöltött cukkinivirágokat mártsuk meg a palacsintatésztában, majd helyezzük a forró olajba. Igyekezzünk ne túl sokat sütni egyszerre. Süssük az egyik oldalukat 2 percig, majd fordítsuk meg és süssük a másik oldalt is 2 percig. A kisült cukkinivirágokról konyhai papírtörlővel itassuk fel a felesleges olajat.
  5. Sózzuk meg, majd az öntettel tálaljuk.

További cukkinis receptekért lapozz!

Forrás: bbcgoodfood.com
Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2