Töltött vajkaralábé, kapros szószban

A töltött karalábé nagy kedvencünk, mert nincs benne sok kalória, könnyű elkészíteni és hidegen pont olyan finom, mint melegen.

Töltött vajkaralábé, kapros szószban

Hozzávalók:

  • 4 karalábé
  • 50 dkg darált hús
  • 20 dkg rizs félig megfőzve
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 dl tejföl
  • 7 dl alaplé
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek cukor
  • étkezési búzakeményítő
  • kapor
  • só, bors

Elkészítés:

A karalábét megpucoljuk, belsejét kivájjuk - félretesszük a kivájt darabokat is. A félig főtt rizst összekeverjük a darált hússal, a hagymával, kevés kaporral, sózzuk, borsozzuk. Ezzel a masszával töltjük meg a karalábékat (ne dugig, mert a rizs még duzzadni fog). A maradék töltelékből gombócokat formálunk, vagy zsenge karalábélevelekbe töltjük. Egy lábosba tesszük a vajat, rászórjuk a karalábédarabokat, kicsit átforgatjuk, majd jöhetnek hozzá a töltött karalábék és a gombócok is. Felöntjük az alaplével (ha nincs, vízzel). Sózzuk és fedő alatt kis lángon főzzük. Ha puha, kivesszük a karalábékat és a töltelékeket. A lábosban maradt szaftos zöldséghez adjuk a többi kaprot, a tejszínt, a tejfölt, a cukrot és a keményítővel besűrítjük. Visszateszük a karalábékat és a töltelékeket, egyet rottyantunk rajta és készen is van.

Tipp: Nagymamám úgy tanította, hogy nyomjam a körmömet a karalábéba, és ha könnyen megy bele, akkor zsenge, megvehetem; ha nem, keressek másikat. (Ugyanez igaz a patisszon kiválasztására.) A cukor elhagyható, de nagyon kihozza a kapor ízét.

Lapozz még két karalábés receptért!

Fotó: eatsmarter.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!