Töltött paprika - Magyar finomság

Igazi magyaros különlegesség a töltött paprika. Vannak ételek, melyeket hidegen és melegen is kulináris élmény elfogyasztani, és ebben a töltött paprika az élen jár.

Hozzávalók 4 adaghoz:

A töltelékhez:

  • 500 g sertés apró hús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 db zöldpaprika, vagy 5 db kaliforniai paprika
  • 1 db egész tojás
  • 125 g rizs
  • 1 púpozott teáskanál pirospaprika
  • Őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Só ízlés szerint

A paradicsomszószhoz:

  • 1 kg paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 170 g paradicsompüré
  • 150 g zellergumó
  • 700 ml víz
  • 1 csokor petrezselyem
  • Őrölt feketebors ízlés szerint
  • Só ízlés szerint
  • Ízlés szerint kevés kristálycukor
  • Petrezselymes burgonya

Elkészítés:
A sertéshúst és a fokhagymát elvegyítjük. A vöröshagymát felaprítjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, majd a húshoz adjuk. A rizst félig megfőzzük, és azt is a húshoz adjuk. A töltelék befejezéséhez egy tojást kikeverünk, hozzáadjuk a töltelékhez a só, bors, és a fűszerpaprika kíséretében. Majd alaposan elkeverjük. Most a paradicsomszószt készítjük el. A paradicsomokat felkockázzuk, rányomjuk a fokhagymát, és pépesre főzzük közepes lángon. Míg a paradicsom fő, elkészítjük a töltött paprikákat, és a gombócokat. Ehhez a paprikákat csumázzuk ki először. Töltsük be a paprikákat úgy, hogy a végükbe is jusson töltelék, majd kissé nyomkodjuk meg az oldalukat, és a kijövő tölteléket csípjük le. Így elkerülhető, hogy túl feszesre legyen töltve a paprika, és főzéskor a rizs duzzadásától megrepedjen. A maradék hústöltelékből nedves kézzel gombócokat formázunk. Míg a paprikákat és gombócokat készítettük, pépesre főtt a paradicsomunk. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a vizet, ízlés szerint sót. Ezt követően a töltött paprikákat, és a gombócokat, valamit a petrezselymet beletesszük a paradicsomos mártásba, és közepes lángon kb. 20 perc alatt teljesen átfőzzük őket.
Ha megfőttek a gombócok, és a paprikák, kivesszük őket egy tálra, de a szószt a tűzhelyen hagyjuk. A zellergumót meghámozzuk, felkockázzuk, majd a paradicsomszószhoz adjuk, melyet addig főzünk, míg a zeller teljesen meg nem puhul. Mikor a zeller megpuhult, turmixgépbe öntjük a paradicsomszószt, és teljesen simára turmixszoljuk.

Forrón tálaljuk!

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Sztárok
Ha te is nézted a Gyilkos elmék című sorozatot, bizonyára emlékszel Emily Prentiss különleges ügynökre. Az őt alakító színésznő, Paget Brewster ma már az ötvenes éveiben jár, és nem egészen úgy néz...
Sztárok
2025 tényleg a változások éve lesz a sussexiek házasságában? Nos, egyesek szerint van egy férfi Meghan múltjában, akin a hercegné még nem biztos, hogy teljesen túltette magát, erre utal az is, hogy...
Egészség
A hozzá hasonló zöldségeknek is van különleges tulajdonsága, de csak ez tartalmaz egy speciális összetevőt, ami alaposan csökkenti a rák kockázatát.
Sztárok
A 35 éves hollywoodi sztár mindig kitesz magáért, ha a vörös szőnyegre lép, ez pedig most sem volt másképp, így nem csoda, hogy minden tekintetet magára vonzott.
Lifestyle
Népszerű programban rejtőzött el az egyik vírus, és sajnos képtelenség eltávolítani, újra kell telepíteni a Windowst miatta.
Egészség
Talán még nem hallottál erről a "trükkről", pedig a szakértők szerint állítólag egy kis só a nyelv alá téve segíthet a jobb alvásban.