Töltött paprika - Magyar finomság

Igazi magyaros különlegesség a töltött paprika. Vannak ételek, melyeket hidegen és melegen is kulináris élmény elfogyasztani, és ebben a töltött paprika az élen jár.
Hozzávalók 4 adaghoz:
A töltelékhez:
- 500 g sertés apró hús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál étolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 5 db zöldpaprika, vagy 5 db kaliforniai paprika
- 1 db egész tojás
- 125 g rizs
- 1 púpozott teáskanál pirospaprika
- Őrölt fekete bors ízlés szerint
- Só ízlés szerint
A paradicsomszószhoz:
- 1 kg paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 170 g paradicsompüré
- 150 g zellergumó
- 700 ml víz
- 1 csokor petrezselyem
- Őrölt feketebors ízlés szerint
- Só ízlés szerint
- Ízlés szerint kevés kristálycukor
- Petrezselymes burgonya
Elkészítés:
A sertéshúst és a fokhagymát elvegyítjük. A vöröshagymát felaprítjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, majd a húshoz adjuk. A rizst félig megfőzzük, és azt is a húshoz adjuk. A töltelék befejezéséhez egy tojást kikeverünk, hozzáadjuk a töltelékhez a só, bors, és a fűszerpaprika kíséretében. Majd alaposan elkeverjük. Most a paradicsomszószt készítjük el. A paradicsomokat felkockázzuk, rányomjuk a fokhagymát, és pépesre főzzük közepes lángon. Míg a paradicsom fő, elkészítjük a töltött paprikákat, és a gombócokat. Ehhez a paprikákat csumázzuk ki először. Töltsük be a paprikákat úgy, hogy a végükbe is jusson töltelék, majd kissé nyomkodjuk meg az oldalukat, és a kijövő tölteléket csípjük le. Így elkerülhető, hogy túl feszesre legyen töltve a paprika, és főzéskor a rizs duzzadásától megrepedjen. A maradék hústöltelékből nedves kézzel gombócokat formázunk. Míg a paprikákat és gombócokat készítettük, pépesre főtt a paradicsomunk. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a vizet, ízlés szerint sót. Ezt követően a töltött paprikákat, és a gombócokat, valamit a petrezselymet beletesszük a paradicsomos mártásba, és közepes lángon kb. 20 perc alatt teljesen átfőzzük őket.
Ha megfőttek a gombócok, és a paprikák, kivesszük őket egy tálra, de a szószt a tűzhelyen hagyjuk. A zellergumót meghámozzuk, felkockázzuk, majd a paradicsomszószhoz adjuk, melyet addig főzünk, míg a zeller teljesen meg nem puhul. Mikor a zeller megpuhult, turmixgépbe öntjük a paradicsomszószt, és teljesen simára turmixszoljuk.
Forrón tálaljuk!