Egy kalóriamentes édesítő - Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos sztívia, amit az ott élő indiánok már 200 éve használnak édesítésre, igazi szupersztár a növények között, hiszen több pozitív hatása is van az emberi szervezetre. Leginkább édesítésre alkalmas, mert a leveleiből készült kivonat akár 200-300-szor édesebb lehet a cukornál. Ráadásul kalória- és szénhidráttartalma is gyakorlatilag nulla, emiatt különösen ajánlott fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek.

Sütéshez és főzéshez is jól használható

Az intenzív édes ízt biztosító glikozidok mellett többek között vas, foszfor, kalcium, magnézium, cink, valamint A- és C-vitamin is található a leveleiben. A magyarul jázminpakócaként ismert növényből por, tabletta, oldat, kivonat vagy őrlemény készülhet, amelyek mind kiválóak édesítésre, a szárított sztívialevelet pedig elsősorban teakészítésre használják. További előnye, hogy a sztívia nem hőérzékeny, ezért sütéshez és főzéshez is jól használható.

Mire használhatjuk, és hogyan adagoljuk?

Ha a cukrot részben vagy egészben szeretnénk helyettesíteni sztíviával, akkor – figyelembe véve a használt sztíviakészítmény csomagolásán található adagolási javaslatot – érdemes egy kicsit kísérletezni az édességével. Általánosságban nem lehet pontosan meghatározni, hogy az egyik vagy másik készítmény mennyire édes. A sztíviapor akár 200-300-szor is édesebb lehet a cukornál, ezért nagyon kis mennyiség szükséges belőle. Egy evőkanál cukor körülbelül ¼ teáskanál sztíviapornak felel meg, egy teáskanálnyi cukrot pedig csupán egy csipetnyi sztíviapor helyettesíthet. Ha például kávénkat vagy teánkat szeretnénk sztíviával édesíteni, érdemes a porból oldatot készíteni: tegyünk egy teáskanál sztíviaport három evőkanál tisztított vízbe és öntsük olyan tartóba, amelyből cseppenként adagolhatjuk.

A sztíviát használhatjuk italok (kávé, tea, limonádé) édesítésére, helyettesíthetjük vele a cukrot süteményekben, krémekben, öntetekben. Természetesen az élelmiszeripar is használja, hiszen 2011 végén az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság engedélyezte, így az Európai Unió országaiban is lehetővé vált a sztíviával édesített termékek, pl. üdítők bevezetése, amelyeket így csökkentett cukortartalommal fogyaszthatunk. Az élelmiszerekben, illetve asztali édesítőszerekben E960 kódszám alatt találkozhatunk vele. Újdonságként a tavalyi év végén egy új sztíviaösszetevőt engedélyeztek az Európai Unióban. A Reb M újszerűsége abban áll, hogy utóíze kevésbé kesernyés, amivel új távlatokat nyithat az édesítő alkalmazása előtt és új rajongókat szerezhet a sztíviának.

A sztívia további előnyeiről a következő odalon olvashatsz!

Fotó: guiltfreefoodguide.com

Oldalak

Sztárok
Elsőre nehéz elképzelni Katalinról, hogy Vilmoson kívül más férfi is fel tudja kelteni az érdeklődését, pedig így igaz: a walesi hercegné fejét titkon egy sármos milliárdos csavarta el.
Utazás
Ha azt hitted, december második felében is fogvacogtató hideg és hamisítatlan téli időjárás honol majd Magyarországon, akkor bizony előre ittál a medve bőrére.
Sztárok
A színész-producer az esélytelenek nyugalmával készült a mérkőzésre. Brasch nem is teketóriázott sokat: egy ponton kőkemény támadást indított riválisa ellen, akinek esélye sem volt védekezni.