Krémes, habos álom: Sütőtökös pite tejszínhabbal

A pitesütés hagyománya az angoloktól ered. Eleinte húsos pitéket készítettek, majd elterjedtek az édes sütemények is. Míg mi ősszel rengeteg almás finomságot készítünk, ők a sütőtököt keverik bele ilyenkor mindenbe, így az ételek mély, édeskés ízt kapnak. Hazánkba is begyűrűzött a sütőtökkel ízesítés, és akár kávéból, akár fánkból keresünk ilyet, könnyedén rábukkanunk akár egy apró, sarki étkezdében is. De minden újítás valahol a sütőtökös piténél kezdődött, amihez most mutatunk egy álomfinom, autentikus receptet is!

A sütőtökös pite

A tésztához szükséged lesz:

  • 260 g lisztre
  • 1 teáskanál sóra
  • 2 teáskanál cukorra (ha ezt a tésztát sós pitéhez készíted, a cukrot hagyd ki)
  • 225 g margarinra vagy vajra, összevágva
  • 115 ml tejfölre

A margarint a sütés megkezdése előtt készítsd elő és tedd szobahőmérsékletre, hogy könnyebb legyen összedolgoznod a többi hozzávalóval. Ha kissé megpuhult, minden összetevőt önts mellé egy tálba és dolgozd össze. A legszebb eredményt akkor kapod, ha kézzel gyúrod át - nagyanyáink konyhájában is így készültek azok az ínycsiklandozó finomságok! -, de robotgéppel is összedolgozhatod. Az elkészült tésztát rakd néhány órára hűtőbe, így könnyebb leszvele dolgozni. De ha sietsz, akkor az átgyúrás után is elkezdheted megdolgozni: készats belőle két gombócot, majd egyesével egy alaposan belisztezett gyúrólapon nyújtsd ki őket. Az egyik tésztalappal bélelj ki egy kivajazott piteformát. Ha piteformát még nem szereztél be, ne aggódj. Én egy alacsony peremű tortaformában készítettem. Senki nem hagyta a tányéron emiatt. A második tésztalap a töltelék után a sütemény tetejére kerül.

A töltelékhez ezek legyen otthon:

  • 2 tojás
  • 60 g barnacukor vagy nádcukor
  • 40 g fehér cukor (ízlés szerint eritrittel, xylittel vagy barnacukorral is helyettesíthető)
  • fél teáskanál só
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál őrölt kardamom
  • fél teáskanál citromhéj
  • Körülbelül egy 1 kg-os sütőtök húsa, sütve
  • 350 ml tejszín

A sütőtököt vágd félbe, távolítsd el a magokat, majd rakd egy kivajazott tepsiben a 180°-ra előmelegített sütőbe. Akkor van kész, ha egy villával könnyedén keresztül tudod szúrni, a héjával együtt. Ha kissé meghűlt, kézzel is szépen le tudod majd szedni a héját. Villával nyomkodd simára a húsát és tedd félre. A tojásokat robotgép segítségévelkissé habosítsd fel, majd keverd hozzá a cukrot, a fűszereket és a citromhéjat. Ha simára keveredett, kis adagokban, lassan add hozzá a sütőtökpürét.  Ha teljesen csomómentes és selymes pépet kaptál, keverd hozzá a tejszínt. Ennek egy részét akár tejföllel vagy sűrített tejjel is helyettesítheted. Az elkészült tölteléket öntsd a tésztával kibélelt formádba, majd a másik tésztalapot ízlés szerint helyezd a tetejére. A sütőt először 220C°-ra melegítsd, így a töltelék is hirtelen átmelegszik, krémesebb lesz a sütés után. Negyed óra után állítsd a sütőt 180C°-ra és hagyd sülni a pitét 50-55 percig. Gyakran ellenőrizd, hogy nem ég-e meg. Ha a sütőd gyengébb teljesítményű, lehet hogy több idő alatt készül majd el ez a finom desszert. A filmekben nem véletlenül látjuk, hogy a háziasszonyok az ablakba teszik a pitét hülni: ha melegen kezded szeletelni, a töltetlék zabolázatlanul szétfolyik. A kihűlt pitét tejszínhabbal, esetleg vaníliával és cukorral kikevert mascarponéval tálald!

fotókredit: simplyrecipes.com

Oldalak

Egészség
A fogamzásgátló tabletták a terhességmegelőzés egyik legnépszerűbb formái Magyarországon is az óvszer mellett. Most megmutatjuk, mi történik, ha elfelejtetted bevenni az adagodat.
Utazás
Ez lesz a világ 6.legmagasabb épülete.
Utazás
Magyarországon rendkívül népszerű ez a hely a turisták körében, de balesetveszélyessé vált, így le kellett zárni.