Süssünk pizzát!

Igaz rendelhetnénk is, vagy be is ülhetnénk egy pizzériába, de sokkal izgalmasabb otthon elkészíteni, olyan feltéttel, amilyennel csak akarjuk a saját készítésű pizzánkat. Ráadásul nem is bonyolult.
A pizza története
Ma az egyik leginkább elterjedt, közkedvelt étel a pizza. Sokan kizárólag az olaszoktól eredeztetik, pedig története jóval messzebb nyúlik vissza az időben: már az ókori görögök, etruszkok és rómaiak is szívesen fogyasztották az olívaolajjal és fűszerekkel ízesített kenyérfélét. Ugyanis a pizza tésztája egyfajta kenyér.
Alapreceptek
Az alábbiakban egy egyszerű pizzatészta és mártás alapreceptjét adjuk meg. A feltét elkészítését pedig ízlésetekre és fantáziátokra bízzuk.
Pizza alaptészta
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
0,5 étolaj
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 bögre langyos víz
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk langyos, cukros tejben. A lisztet egy tálba szitáljuk, ráöntjük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a sót és a vizet. Ezt a keveréket addig gyúrjuk, amíg össze nem áll, kelt tészta állagúvá. Ezután fél órán keresztül pihentetjük, majd tepsibe nyomkodva, a megfelelő feltéttel kisütjük.
Egyszerű alapmártás
Hozzávalók:
3 dl paradicsomlé, egy evőkanál liszt
10 dkg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj, só, fél citrom leve
Őrölt bors, majoranna, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű
1 kiskanál cukor
Elkészítés:
Besűrítjük a paradicsomlevet az egy evőkanál liszttel. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, forró olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és pár percig tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a besűrített paradicsomlevet, a fűszereket és körülbelül 5 percig pároljuk, ízesíthetjük egy kis ketchuppal is.





























